annonse

Blir det rødgrønt flertall neste høst, hvordan vil en eventuell regjering se ut?

– Det går rett og slett ikke i hop, sier valgforsker Johannes Bergh til Nettavisen.

Senterpartiet vil danne regjering med kun Arbeiderpartiet, men sistnevnte vil gjerne ha med Sosialistisk Venstreparti, og de igjen vil ha med Miljøpartiet de Grønne og Rødt.

annonse

Les også: Ola Borten Moe skeptisk til SV-samarbeid

– Klart det er en forvirrende situasjon. Velgerne vet jo ikke hvilken regjering de får hvis de stemmer på et av de rødgrønne partiene, sier valgforsker Bergh.

Så kom den siste meningsmålingen. Den viste at Senterpartiet har vokst seg til å bli like stort som det fallende Arbeiderpartiet. Om det skulle bli valgresultatet så er det ikke lenger sikkert om Jonas Gahr Støre blir statsminister.

annonse

– Dersom Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet får flertall, da er det veldig naturlig at de tre partiene greier å finne en løsning som de har gjort før. Men så blir det straks mer komplisert om de blir avhengig av Rødt eller MDG, fordi avstanden er større. Særlig mellom Senterpartiet og både MDG og Rødt, sier valgforskeren, og legger til:

– I den rødgrønne regjeringen var det en viss avstand der, og den ble kanskje også litt større i den perioden de rødgrønne satt i regjering.

Les også: Lysbakken vil ha rødgrønn samling

Han mener at det også kan bli en mindretallsregjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som må søke flertall i Stortinget fra sak til sak.

Arbeiderpartiet falt med ett prosentpoeng fra september til oktober på målingene, og endte på 20,8 prosent.

annonse

– Arbeiderpartiet er jo i en krise som har vart lenge i ulik grad. Hovedproblemet er at de har mistet mange av sine kjernevelgere til Senterpartiet, sier Bergh.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse