Foto: Skjermdump.
annonse
annonse

Kina har vellykket testet et militært «dronesverm»-system, som gjør trusselen knyttet til krig og «dronesverm»-teknologi enda mer akutt.

Eurasian Times melder at det statelige selskapet China Electronics Technology Group (CETC), gjennomførte testen i september, men offentliggjorde ikke en video av hendelsen før tirsdag.

Ifølge lokale kinesiske medier, «demonstrerte testen hele prosessen»: Som «utplassering av kjøretøy; intensiv dronelansering; sveving og lansering i luften; lanseringsmanøvrering, presis formasjon, formasjonsendring, bakkekontroll og angrep, samt presisjonsangrep.»

annonse

I videoen, lanseres dronene fra et kjøretøy og fra et helikopter. Svermesystemet sørger deretter for at alle dronene følger de samme reglene for å holde formasjon uten å kollidere med hverandre.

Kamikazedroner

Ifølge David Hambling, militærekspert i Forbes, flyr dronene over målområdet før de sender tilbake en video til operatøren, som finner et passende mål og gir kommandoen for å ta det ut. Deretter utfører dronene et kamikazeangrep for å ødelegge det angitte målet.

annonse

Kamikaze-dronene lanseres med trykkluft, før de bretter ut vingene og flyr mot målområdet med en elektrisk propell. De lades med eksplosive stridshoder, potensielt kraftige nok til å ødelegge stridsvogner og andre pansrede kjøretøy.

Mens CETC ikke avslørte navnet eller betegnelsen på dronene eller det komplette systemet som ble brukt i testen, mener eksperter at dronene ligner på China Poly Defences CH-901 – også kjent som «selvmordsdroner».

Les også: Militær milepæl: Kunstig intelligens ydmyker menneske i luftkamp-simulering med jagerfly

CH-901 veier 9 kilo og kan utstyres med stridshoder eller kamera for å utføre rekognoseringsoppdrag og oppdage fiendtlige posisjoner. CH-901 kan fly med en hastighet fra 7 til 120 km / t med en rekkevidde på 10 km, og lastet med et eksplosivt stridshode kan dronen trenge inn i lett pansrede kjøretøyer.

– I 2018 viste Kina en lanseringskjøretøy med åtte CH-901-er, som ble lansert én om gangen. Forskjellen her er svermeteknologien, som betyr at operatøren bare trenger å angi målet, forklarer Hambling.

Vanskelig å forsvare seg mot

annonse

Forsvarsanalytikere mener at det er veldig vanskelig å forsvare seg mot disse dronesvermene. Ifølge Isaac Kaminer, ingeniørprofessor ved US Naval Postgraduate School, er store fiendtlige dronesvermer allerede en overhengende trussel. Han mener at det ikke bare handler om å skyte nok missiler eller kuler mot en sverm for å stoppe den, men også at man må være smartere.

Hambling er enig at det er vanskelig å forsvare seg mot slike dronesvermer. Han skriver at GPS-jammere kanskje ikke er nok hvis dronene har en direkte kobling til operatøren, som kan navigere etter landemerker. Missiler og kanoner kan også være for trege til å skyte svermen ned. Han konkluderer med at «motdronesvermer» kan være den eneste måten for å bekjempe fiendtlige «dronesvermer» på.

USA er med i kappløpet om å utvikle dronesverm-teknologi. Den amerikanske marinen har allerede utført offensive dronesvermoperasjoner kjent som LOCUST-dronesverm, utviklet av Raytheon.

Se under for demonstrasjonsvideoen fra CETC.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon