Et stort antall mennesker demonstrerte mot drapet på læreren Samuel Paty i Paris søndag. Foto: Michel Euler/ AP Photo/NTB.
annonse
annonse

Det var demonstranter ute i en rekke franske byer søndag. De viste sin sin avsky etter knivdrapet på historielæreren Samuel Paty (47).

Paty fikk halsen skåret over i en forstad i Paris fredag. Foranledningen var at han holdt fram og diskutert de kontroversielle karikaturtegningene av profeten Muhammed i en klassetime om ytringsfrihet.

Lærerdrapet har vekket sterke reaksjoner i Frankrike.

annonse
Klappet og sang
Det ble avholdt store demonstrasjoner flere steder i Frankrike søndag etter drapet på læreren Samuel Paty. I Paris hadde flere av deltakerne plakater med teksten «Jeg er lærer» og «Jeg vil ha fri undervisning». Foto: Michel Euler/ AP Photo/NTB.

NTB melder at det i Paris sto demonstrantene i stillhet før de «brøt ut i klapping og synging av den den franske nasjonalsangen «La Marseillaise»». Noen bar plakater med budskapet «jeg er lærer».

Den franske statsministeren Jean Castex deltok også under demonstrasjonen i Paris.

11 personer pågrepet

Til sammen 11 personer er pågrepet etter drapet. Flere av de pågrepne er nære slektninger av 18 år gamle Abdullakh Anzorov med tsjetsjensk bakgrunn, melder avisen Le Parisien. Anzorov. 18-åringen ble skutt og drept av fransk politi fredag.

Truet på nett
Den drepte læreren var blitt truet på nett i etterkant av timen i ytringsfrihet i begynnelsen av oktober.
annonse

NTB melder at faren til en av Patys elever krevde at han skulle få sparken og han satte i gang en nettkampanje for å «mobilisere» mot ham etter den omstridte timen om ytringsfrihet.

Les også: Nok et drap i islams navn: Ytringsfriheten er ikke til diskusjon!

Bare dager før drapet fredag identifiserte faren Paty og la ut skolens adresse i sosiale medier. Tidligere i uka la han også ut en video der han hevdet at islam og profeten var blitt fornærmet på skolen.

Islamistisk

Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte fredag kveld åstedet og slo alt da fast at angrepet var et «islamistisk terrorangrep».

– En av våre landsmenn ble drept i dag fordi han underviste om ytringsfrihet, friheten til å tro eller ikke tro, sa en tydelig preget Macron under besøket på åstedet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon