Læreren står fritt til å for eksempel vise Muhammed-karikaturer, dersom han eller hun mener det er relevant, sier kunnskapsminister Guri Melby (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

Norske lærere kan vise fram Muhammed-karikaturer i undervisningen dersom de mener det er relevant.

Det er kunnskaps- og integreringsminister, Guri Melby (V), som sier dette til NRK.

Melby viser til drapet på den 47 år gamle historielæreren Samuel Paty i Frankrike, som fikk halsen skåret over av en muslim etter at det ble utstedt en fatwa på ham for å ha vist frem en karikaturtegning av profeten Muhammed i en time om ytringsfrihet.

annonse

– Denne læreren gjorde en viktig jobb med å ruste elevene til å ta del i demokratiet og bruke ytringsfriheten. Det at han blir drept fordi han gjør akkurat det, er skremmende og forferdelig. Ytringsfrihet og menneskerettigheter er overordnede verdier i den norske læreplanen. Det er opp til lærerne å avgjøre i hvilket fag og hvordan de vil lære elevene om dette, sa Melby.

Melby mener karikaturtegninger av profeten kan vises frem til norske skoleelever dersom læreren finner det relevant.

– Hva som er viktig å få vist fram og hvilke debatter som er viktige og relevante, kommer an på situasjonen. På ett tidspunkt er dette relevant, i en annen sammenheng er det ikke like relevant. Jeg har stor tillit det faglige skjønnet lærerne viser her, sier hun.

annonse

Forskere ved NTNU i Trondheim ser imidlertid annerledes på saken.

– Man bør spørre seg, hvor mange timer man har til å undervise om islam i løpet av et år, og hvor mange av dem det er rimelig å vie til terror, sier førsteamanuensis Camilla Stabel Jørgensen ved institutt for lærerutdanning på NTNU, til Klassekampen.

Spesialist på islam ved lærerutdanningen på NTNU, Eli-Anne Vongraven Eriksen, går enda lenger.

– Det betyr ikke at man ikke skal bruke denne typen hendelser i undervisningen, men man må unngå at elevene bare sitter igjen med det negative. Det er ikke nødvendigvis sånn at man må vise bildene for å få en fruktbar undervisning om karikaturstriden, sier Eriksen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon