F.v. John Fredriksen, Kathrine Astrup Fredriksen, Alf Ragnar Løvdal og Cecilie Astrup Fredriksen. Bildet er tatt i en annen anledning på New York Stock Exchange 29. januar 2014. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Umettelig appetitt.

Mens faren John Fredriksen tjente seg søkkrik på shipping, har Kathrine og Cecilie Astrup Fredriksen valgt å gjøre karrière innen fast eiendom.

Gjennom Oslo Børs-noterte Norwegian Property (NPRO) har søstrene kjøpt seg tungt opp i kontor- og butikklokaler samt andre næringsbygg, herunder Aker Brygge.

annonse

NPRO-aksjen er ikke kjent som en kursvinner. I årevis har vektet snittkurs nærmest stått på stedet hvil på litt under 11 kroner – men til gjengjeld har styret levert faste, kvartalsvise utbytter til sine aksjonærer.

Les også: Eiendomsselskap i Tromsø reduserer husleien for permitterte leietakere

Så også under årets COVID-19-pandemi – for tross stengte butikker, folketomme kjøpesentre og ikke minst svekket kjøpekraft hos forbrukerne smeller Norwegian Property til med doblet overskudd og eiendomskjøp for milliarder.

annonse

Selv om driftsinntektene sank litt year over year, kunne Norwegian Property notere seg et resultat etter skatt på 342 millioner kroner i tredje kvartal 2020 – ikke langt fra en dobling fra 201 millioner i tredje kvartal året før, skriver Finansavisen.

Coronaviruset synes heller ikke å ha rammet Fredriksens umettelige appetitt på eiendom. I tredje kvartal tok et konsortium bestående av NPRO, Ivar Tollefsen og Union over Veidekkes eiendommer, som det ble gitt 7,7 milliarder for.

Les også: Spår rally i sølv – men da må denne president-kandidaten vinne

Tirsdag 20. oktober ble det dessuten kjent at Norwegian Property har kjøpt Telenor-bygget på Fornebu utenfor Oslo. Selskapet betaler fem milliarder kroner for bygget, mens Telenor går over som leietaker på 25-årskontrakt.

Heretter skal Norwegian Property fokusere på Oslo CBD (central business district, journ.anm.), Nydalen og Fornebu. Før var selskapet også eksponert i Stavanger, hvor de i dag kun har Forusbeen 35 på 23.300 kvadratmeter.

I flere år har familien Fredriksen vektet seg opp i Norwegian Property, som de i dag eier 80,52 prosent av – noe som delvis forklarer aksjekursens små bevegelser.

Les også: Sjakk-Magnus går på børs

Eiendomsdronningene har tidligere uttrykt hensikt om å overta hele selskapet – men først må de nå 90 prosent eierandel for å kunne tvangsinnløse øvrige aksjonærer. I dag sitter Folketrygdfondet med 14,79 prosent av Norwegian Property.

annonse

McDonald’s-restaurant bukker under for coronaviruset

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon