- Resett - https://resett.no -

Kina truer Sverige med konsekvenser etter utestengelse fra 5G-nett

Det kinesiske utenriksdepartementet advarer om at beslutningen om å utelukke Huawei og ZTE fra det svenske 5G-nettet kan få konsekvenser for svensk næringsliv.

NTB skriver at advarselen kommer dagen etter at den svenske Post- og telestyrelsen kunngjorde at selskapene som vil by på de første 5G-frekvensene i landet, ikke får bruke produkter fra de kinesiske konsernene Huawei og ZTE.

– Sverige bør ha en objektiv holdning og håndtere sin feilaktige beslutning for å unngå negative konsekvenser for svenske selskaper i Kina, sa talsmann Zhao Lijian for Kinas utenriksdepartement på en pressekonferanse onsdag.

annonse

Kinesiske telekommunikasjonsselskaper er blitt svartelistet i en rekke vestlige land grunnet alvorlige bekymringer for at kinesiske myndigheter kan misbruke selskapene til å spionere på utenlandske borgere.

Sveriges statsminister Stefan Löfven svarer med å understreke at Post- og telestyrelsens avgjørelse ikke er en politisk beslutning rettet mot Kina.

– Hele meningen med lovverket vi har innført, er at vi skal sikre at det er trygt her i Sverige. Det må vi ha lov til å gjøre. Men vi har aldri rettet det mot noe land, sier Löfven.

annonse

Blant selskapene som kan rammes dersom Kinas regjering gjør alvor av trusselen, er den svenske telekomgiganten Ericsson, som har 5G-kontrakter med alle de tre største kinesiske mobiloperatørene.

Kinas regjering bruker ofte det enorme kinesiske forbrukermarkedet som pressmiddel for å oppnå politiske eller økonomiske konsesjoner fra fremme land, slik de blant annet gjorde mot norsk lakseeksport etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474