«Je suis Charlie» var på alles lepper etter terrorangrepet mot det franske satiremagasinet for fem år siden. Det første bladet som utkom etter angrepet, hadde en tegning av profeten Mohammed på forsiden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
«Je suis Charlie» var på alles lepper etter terrorangrepet mot det franske satiremagasinet for fem år siden. Det første bladet som utkom etter angrepet, hadde en tegning av profeten Mohammed på forsiden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

– Jeg frykter konsekvensen av selvsensur. Det er en ond spiral i ordets rette forstand.

Da leder i Ytringsfrihetskommisjonen Kjersti Løken Stavrum skulle besøke TV 2 God Morgen Norge, hadde hun et ønske om å vise frem Charlie Hebdo-utgaven som ble utgitt etter drapet på de 12 redaksjonelle medlemmene i januar 2005.

Programmet skal ha fått tillatelse fra TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække til å vise tegningene, men valgte likevel ikke å gjøre det.

annonse

Løken Stavrum understreker at det er TV 2s rett å bestemme hva de vil vise på TV. Hun er likevel bekymret for at man kvier seg for å benytte ytringsfriheten.

– Ytringsfrihet er den friheten vi har til å ytre oss uten å frykte straff eller represalier.
Lovverket er stort sett på plass, det er i praksis det er blitt utydelig. Vi kvier oss, vi velger å ikke ytre, for sikkerhets skyld.

– Det kalles «nedkjølende effekt». Jeg tror det begynner å bli ganske kjølig på enkelte områder nå, skriver hun på Facebook.

annonse

Artikkelen fortsetter. 

https://www.facebook.com/kjersti.stavrum/posts/10159026114539884

Blant de som er kritiske er debattjournalist Ingeborg Senneset i Aftenposten.

– Var det frykt for konsekvenser av provokasjon? Var det den letteste veien?
Jeg frykter konsekvensen av selvsensur. Det er en ond spiral i ordets rette forstand, taushet avler taushet, alene tilbake står de som forsøker tale, som læreren som ikke er mer, spør hun på Facebook.
Tilfeldigheter
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 bekrefter overfor Kampanje at hun hadde gitt grønt lys til at redaksjonen i «God morgen Norge» kunne vise Charlie Hebdo-forsiden, men sier det skyldes tilfeldigheter at det likevel ikke ble gjort.
– Prinsippet til TV 2 er at vi publiserer Mohammed-tegningene hvis det er i en relevant setting, hvor vi har en direkte samtale om det, går i dybden på det, forklarer og informerer. Da kan vi publisere tegningene. Vi vil ikke provosere unødvendig ved å bruke de som tilfeldige illustrasjoner, sier Solbrække.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon