Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse

Politiet skal ha ment at folk kan føle seg «krenket» av karikaturene.

En ukjent mann hengte mandag kveld opp flere eksemplarer av den ikoniske Muhammed-karikaturen til Kurt Westergaard fra 2005, rundt omkring i Kongsberg sentrum. Dette i kjølvannet av det bestialske drapet på professor Samuel Paty i Frankrike sist fredag. Samme kveld skal han ha fått politiet på døren.

– Jeg hegner om ytringsfrihet. Jeg har små barn. Er det noe jeg kan gjøre for å forsvare ytringsfriheten, for det er så få som våger å stå opp? tenkte jeg. Min konklusjon var at risikoen i befolkningen må spres. Derfor printet jeg ut Muhammed-karikaturer og hengte dem opp – bevisst – på trafikkerte steder i byen. På kjøpesenteret, busslommer, ved kinoen, hvor det er mange som ville se dem. 21:30 samme kveld står fire betjenter fra politiet på døren. Det hele var surrealistisk, forteller vedkommende til HRS.

annonse

– Politiet var jo vennlige. Men de var opptatt av at folk – muslimer – kunne føle seg støtt og krenket. Det var ordene som ble brukt.

Les også: Anti-islamsk? Å skjære over halsen var dessverre profeten Muhammeds metode mot muslimenes fiender

Bedt om å fjerne plakatene

annonse

Mannen forteller videre at politiet slo fast at «samfunnet ønsker ikke dette», med sikte på spredningen av karikaturene.

– Hvem er politiet til definere hva vi borgere ønsker eller ikke? spør han.

Mannen skal ha fått beskjed om at en politijurist vil se på saken. Han forteller at han ble kommandert til å ikke gjøre noe slikt igjen. Dessuten skal han ha fått beskjed om å gå ut og ta ned alle karikaturene han hadde hengt opp. Politiet begrunnet angivelig sitt besøk med at mannen ikke hadde søkt om tillatelse til å henge opp plakatene. Mannen stiller imidlertid spørsmål ved om det samme hadde skjedd dersom han hadde hengt opp en plakat med bilde av noe annet.

– Det er ikke slik et liberalt demokrati skal opptre.

Negative

annonse

Politiet i Kongsberg har bekreftet saken, og vedgår at de er negative til handlingen.

– Vi er i utgangspunktet negative til at slikt gjøres i det offentlige rom, sier Jarle Lindeland, fungerende etterforskningsleder ved Kongsberg politistasjon, til Laagendalsposten (bak betalingsmur).

Han mener det er et tolkningsspørsmål om handlingen faller innenfor ytringsfriheten, eller om det er en hatefull ytring i henhold til straffelovens §185.

Resett skrev først at denne saken hadde utspilt seg i Lillestrøm. Det stemmer ikke. Saken ble forvekslet med en annen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse