Mann med peci og munnbind går forbi Ramlie Musofa-moskeen i Indonesias hovedstad Jakarta 3. juli 2020. Foto: Achmad Ibrahim / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Koran eller korona.

Indonesia, som har verdens største muslimske befolkning, er kjent for sin moderate versjon av islam, herunder forholdsvis fredelig sameksistens mellom muslimer, kristne, buddhister og hinduer.

Et unntak er Aceh-provinsen helt nordvest i øygruppen, som har kranglet seg til å praktisere streng sharia.

annonse

Med sine 270 millioner innbyggere har Indonesia potensial til å rammes hardt av COVID-19, smitten som forårsakes av viruset SARS-CoV-2. Hittil i år er over 368.000 smittetilfeller påvist – men mørketallene er store.

Les også: Verdensbanken: COVID-19 kan sende 150 millioner ut i ekstrem fattigdom

Nærmest i desperasjon har indonesiske myndigheter derfor hamstret 100 millioner vaksinedoser fra britiske AstraZeneca, og har i tillegg sikret seg 50 millioner doser fra Kina, begge med leveranse neste vår.

annonse

Dermed skal Indonesia, ifølge epidemiologiske modeller om flokkimmunitet, kunne ha pandemien noenlunde under kontroll innen sommeren 2021. Men nå har det meldt seg enda et problem før vaksineringen kan starte.

– Jeg ber om at man ikke haster med denne vaksinen, for det er så komplekst, uttalte Indonesias president Joko Widodo mandag. Dette skriver South China Morning Post.

Widodo forventer grundige forberedelser før eventuell massevaksinering, herunder tilstrekkelig god formidling av vaksinens pris, kvalitet og ikke minst om den er halal eller haram – tillatelig eller forbudt etter islamsk lov.

Les også: Forskere frykter global vaksineskepsis

Hvis foten settes ned for COVID-19-vaksinen, er det ikke første gang religiøse ideer trumfer folkehelsen i det sørøstasiatiske landet. I 2018 ble en vaksine mot meslinger erklært som haram av Indonesias ulamaråd på grunn av ørsmå mengder svinegelatin, meldte South China Morning Post den gang.

Resultatet ble at vaksinering av barn i alderen 9 måneder til 14 år falt i fisk. En måned før prosjektet skulle avsluttes, hadde myndighetene bare klart å vaksinere 30 prosent av målgruppen, mens ambisjonen var å vaksinere 95 prosent.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon