Aktor Frederik Ranke i samtale med forsvarer John Christian Elden under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett torsdag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
annonse
annonse

Truslene mot daværende justisminister Tor Mikkel Wara førte til at PST to ganger skjerpet sikkerhetsnivået, sa aktor Frederik Ranke

I sin drøftelse om Laila Anita Bertheussen har brutt straffelovens bestemmelser om trusler mot myndighetspersoner, forklarte statsadvokat Frederik Ranke inngående hvilke konsekvenser truslene aktoratet mener 55-åringen står bak medførte.

Han trakk fram hvordan ekteparet Tybring-Gjedde begge lot seg prege av trusselbrevet de mottok 29. januar i fjor. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde lot være å gå på jobb en dag og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde lot etter hvert helt være å bruke sin egen bil av frykt for noen skulle ha gjort noe med den.

annonse

Når det gjaldt Bertheussens egen samboer, daværende justisminister Tor Mikkel Wara, fikk de mange hendelsene mer omfattende konsekvenser.

– PST skjerpet risikovurderingen av Wara to ganger. Det ble satt i gang omfattende sikkerhetstiltak. Fem konkrete trusler, sa Ranke og viste til at Waras kontaktperson i PST hadde fortalt tingretten at det er sjelden med fysiske angrep mot norske politikere.

– Tiltalte var kjent med PSTs vurdering – hun kunne bivåne de nye tiltakene fra orkesterplass i sin egen forestilling, sa Ranke.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon