Journalist og forfatter John Færseth. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

John Færseth har skrevet boken «KonspiraNorge», om norske konspirasjonsteoretiske miljøer. Nå er han bekymret over utviklingen i USA.

– Med risiko for å høres ut som en konspirasjonsteoretiker er det liten tvil om at Trump og folk rundt ham forsøker å innlemme høyreorienterte konspirasjonsteoretikere i det republikanske grunnfjellet, skriver John Færseth i Dagbladet.

Les også: John Færseth: Farlig tankegods om maktelite

annonse

Færseth sier at på Twitter har Donald Trumps langet ut mot media, videreformidlet meldinger fra hvite nasjonalister og antisemitter, og bedt politikere med minoritetsbakgrunn om å «ha seg tilbake dit de kom fra».

– I tillegg har presidenten siden starten på koronapandemien i mars videreformidlet minst 90 meldinger fra kontoer assosiert med Qanon-fenomenet, en voksende bevegelse som ser Trump som en frelser i kampen mot en mektig «dypstat» styrt av satanister og pedofile, skriver han, og legger til:

– På direkte spørsmål har Trump svart unnvikende med at han vet lite om Qanon, utover at tilhengerne liker ham.

annonse

Les også: Coronavirus: Forfatter vil stenge Facebook- og Youtube-kontoer

Færseth skriver at det har vært så mange tilfeller der Trump og medarbeiderne hans har videreformidlet og kommet med nikk til konspirasjonsverdenen at det er vanskelig å tro at det ikke er bevisst.

–Trumps angrep på «sumpen» og «dypstaten» og antydninger om at valget i november ikke kommer til å gå riktig for seg, føyer seg inn i forestillinger om gjennomkorrupte og onde eliter, mener Færseth, og ser ikke lyst på situasjonen:

– Snarere enn en direkte oppfordring til borgerkrig, kan man se støtten til militsgrupper som en bevisst planting av ideer om at Trump «egentlig» ble gjenvalgt som seinere kan brukes til å mobilisere velgere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon