European Centre for Judaism i Paris, Frankrike. Foto: Ian Langsdon/Pool via REUTERS
annonse
annonse

Antall jøder i Europa er på vei ned. Utviklingen er særlig markant i Frankrike, som har opplevd en dramatisk økning sin muslimske befolkningsandel de siste tiårene.

Antall jøder bosatt i Europa i dag er kun en tiendedel av antallet for 140 år siden, i år 1880. Dette skyldes selvsagt i stor grad nazistenes folkemord, men det har også vært en drastisk reduksjon i de senere år.

Det fremgår nemlig av en undersøkelse lagt frem i en rapport fra det London-baserte Institute for Jewish Policy Research (JPR), at antallet som beskriver seg som jøder i det kontinentale Europa, De britiske øyer og Tyrkia har sunket til 1,3 millioner i 2020, fra 3,2 millioner i 1970. Det innebærer at det har funnet sted en reduksjon på 60 prosent.

annonse

«Andelen jøder bosatt i Europa er omtrent den samme som den var på tiden da den første jødiske globale folketellingen ble utført av Benjamin av Tudela, en jødisk omreisende i middelalderen, i 1170», heter det i rapporten.

I 1880 bodde hele 88 prosent av alle verdens jøder i Europa. I 2020 har denne andelen sunket til usle 9 prosent. Reduksjonen i antall jøder i Europa, etter holocaust, tok fart etter 1960-årene.

Les også: Høyesterett: «Korrupt kakerlakk» er en hatefull ytring. «Fuck jøder» er innenfor ytringsfriheten (+)

annonse

Frankrike særlig rammet

Særlig Frankrike, som på grunn av en radikal innvandringspolitikk hadde en muslimsk befolkningsandel på rundt 8,8 prosent i 2016, har sett en kraftig nedgang i antall jøder. Landet har imidlertid den nest største jødiske diasporaen i verden, og den har sunket fra 530 000 personer i 1970, til 449 000 i 2020. Det er imidlertid særlig i de senere år at utviklingen har skutt fart. Bare i tiden etter år 2000 har 51 455 jøder utvandret fra Frankrike til Israel. Fortsetter denne utviklingen, vil snart Canada passere Frankrike som landet med nest flest jøder i verden.

Antisemittisme er oppgitt som en av de viktigste grunnene til at franske jøder velger å forlate sitt hjemland.

– Frankrike i dag er et land der en historielærer kan bli halshugget på gaten. Selvfølgelig finner mange jøder, inkludert franske, Canada mer gjestfritt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon