Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse
annonse

Det er bare fire personer med flerkulturell bakgrunn i forlagsbransjen, og nå sluttet en, det blir en nedgang på hele 25 prosent.

– Dette er en reell utfordring som vi må ta på alvor, sier direktør i Forleggerforeningen Heidi Austlid til VG.

Dilani Vamapahan tok opp den skjeve fordelingen i en kronikk på nettstedet BOK365. Hun kritiserer bokbransjen for å være «kritthvit».

annonse

Les også: Hvorfor er statsrådenes hudfarge og etnisitet så viktig for deg, Karin Andersen?

– Bransjefolk snakker fagre ord om kunsten, åpenhet, mangfold og likeverd. Hva skjer når idealene møter realiteten? spør hun i kronikken.

Vamapahan har vært i bransjen i åtte år. Hun lurer på hva som skjer med litteraturen når alle ledd i bokprosessen er hvite.

annonse

– Litteraturen er mer enn bare bøker. Litteraturen handler om å bygge broer, om å skape nye opplevelser, om identitet og gjenkjennelse, om skapelse og frihet, sier hun til VG, og tror flerkultur vil være en berikelse:

– I denne skapelsen ligger det en enorm kraft. Ved å inkludere nye stemmer, nye blikk og folk med andre verdensbilder som fanger opp deler av samfunnet, får vi en rikere litterær verden som berører flere, sier hun til VG.

Les også: Helgheim: Dagens aktivister er fanatisk opptatt av hudfarge

Austlid i Forleggerforeningen sier at de jobber med å kartlegger hva forlagene gjør for å oppnå mangfold.

– Dette er en reell utfordring som vi må ta på alvor. Det er lett å snakke om mangfold og være enig i det. Noe annet er å vise det i handling.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon