- Resett - https://resett.no -

IKEA får uventet støtte i kjøttbolle-strid: – Jeg skal feire med vegetarburger

(Grønn)saken er biff.

Nylig fikk det stor oppmerksomhet da IKEA lanserte sine såkalte «plantebaserte boller for kjøttelskere». IKEA skal nemlig fase ut kjøttbollene med kjøtt i fra sine restauranter – men insisterer på å beholde ordet kjøtt i omtalen av vegetarproduktet.

Lesere av Resett reagerte kraftig på IKEAs kjøttbolle-nekt, og flere svor på at de aldri mer skal handle hos den blå og gule møbel-giganten. Skepsisen var dessuten stor til at IKEA angivelig plagierer tradisjonsproduktet og kulturarven som «köttbullar» er.

annonse

får [1] IKEA derimot støtte fra aller høyeste hold. EU-parlamentet har nemlig fastslått at plantebaserte etterlikninger av pølser, hamburgere og annen kjøttmat får kalles burgere og pølser, skriver RT.com.

Les også: Reagerer på kjøttbolle-nekt: – Jeg vil aldri igjen handle på IKEA [2]

EU-parlamentet avviser dermed et foreslått forbud fra bøndenes interesseorganisasjoner, som frykter en komplett farse hvis hamburgere og vegetarburgere blir liggende ved siden av hverandre i butikkhyllene.

annonse

Plantekost-industrien tyvlåner varenavn som jordbruket har opparbeidet gjennom flere år, og villeder dessuten kundene, lød kjøttprodusentenes argumenter – som imidlertid ikke klarte å mørne de folkevalgte i Brussel.

– Dette skal jeg feire med vegetarburger, jublet den svenske EU-parlamentarikeren Jytte Guteland etter avgjørelsen.

Les også: Sverige: Skole tvinger barna til å spise vegetarmat, barna nekter [3]

På forhånd hadde NGO-en Det europeiske forbrukerbyrået advart mot et forbud. Med navn som rotgrønnsakburger, ertepølser, soyasteik og hvetebacon blir det nemlig lettere for folk å skjønne at de faktisk kan bruke en vegatarburger istedenfor en vanlig hamburger i måltidet sitt, innvendte NGO-en.

Aftonbladets lederskribent: Soyagutter er fremtiden [4]

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474