Alt kan kjøpes: Salgsmedarbeider viser frem en tradisjonell kinesisk sai-si-barre med slange på i Hongkong, som er kjent for sin avanserte juvelérindustri. Illustrasjonsbilde. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix
annonse

Ender opp i London.

COVID-året 2020 har vist seg å bli et undrenes år også for gullet, som i sommer passerte 2.000 dollar pr. unse for aller første gang.

melder nyhetsbyrået Reuters dessuten at gullstrømmen mellom vest og øst har snudd. Nå importerer Europa nemlig gull fra Asia – og skal vi tro Reuters, er det coronaviruset som har skylden her også.

annonse

Trygghet mot virusrelatert og politisk markedsuro er grunnen er at europeiske investorer nå leder an som gullkjøpere, mens sør- og østasiatiske juvelerer dyttes ned på andreplass som følge av stengte gullsmedforretninger, folks svekkede kjøpekraft og ikke minst en rekordhøy gullpris som sender konsumentene opp på gjerdet.

Les også: Høy gullpris skaper subprime-frykt i India – dyrere å være brud i Kina

Til India, et av Asias største forbrukermarkeder for smykke- og annet gull, falt sveitsisk eksport av raffinert gull fra 20,2 tonn i august til skarve fem tonn i september.

annonse

Enda større var nedgangen i sveitisk eksport til Kina, som gikk fra 10 tonn i august til bare 1,5 tonn i september. Imidlertid gikk eksporten til Hongkong opp fra null til 2,4 tonn i samme periode.

I september importerte Sveits 105,9 tonn gull, hvorav 37,7 tonn kom fra Hongkong. Herav ble 50,9 tonn videresendt til Storbritannia, mot 18,4 tonn måneden før.

Mens Sveits er en ledende gullraffinør i Europa, lagres store deler av kontinentets investorgull i London – hvor gullet fra Hongkong og Kina nå altså har tatt veien.

Maduro vant frem i retten – får tilgang til Venezuelas gullbeholdning

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Kim Nord
Journalist - kim@resett.no - Kim Nord har forskerutdanning i statsvitenskap, mastergrad i offentlig administrasjon og kompetanse i universitetspedagogikk. Redaksjonelle ansvarsområder er de tyskspråklige land, Øst-Europa og Russland.