Kunsthøgskolen i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

En gruppe studenter ved KHiO, krever obligatorisk antirasistisk opplæring, for ansatte og studenter.

Rektor Måns Wrange trakk seg, og begrunnet avgangen blant annet med den langvarige debatten rundt egne forslag til mangfolds- og antidiskrimineringsarbeid ved KHiO.

– Jeg har tidligere arbeidet i 25 år på to kunsthøgskoler og to universitet, der jeg har gjennomført mange lignende reformprosesser. Men jeg innså ikke at de forslagene om mangfolds- og likestillingsarbeid som jeg har gjennomført på andre institusjoner, skulle betraktes som så kontroversielle at de har forårsaket en rasende mediedebatt som har pågått i måneder, uttaler Wrange til Khrono.

annonse

fredag møtte 150 studenter opp utenfor Kunsthøgskolen. De knelte og leste opp brevet som var startskuddet på den langvarige debatten om høgskolen på nytt.

Les også: Rektoren ved Kunsthøgskolen i Oslo sier opp

De krevde følgende gjennom oppropet:

  • BIPOC-representasjon» (Black, Indigenous, and People of Color) i alle demokratiske prosesser, utvalg og administrative avdelinger
  • Datainnsamling og dokumentering av rasisme, homofobi og transfobi
  • Obligatorisk antirasistisk kursing av ansatte og studenter
  • Juridisk veiledning for ikke-vestlige internasjonale studenter
  • Undervisning i BIPOC-kunsthistorie, dekolonialisering, interseksjonell feminisme og skeiv teori — blant annet.
annonse

Antirasistene har også begynte å peke ut fiender blant kunststudentene

Det ble sendt ut en e-post der stundenter advarte mot en student ved navn Vebjørn Pedersen. Han ble omtalt som en trussel, en som sprer hat og som ikke bør tolereres.

– Det her er å blåse det så sinnssykt ut av proporsjoner. Jeg leser det som om at jeg skulle være en voldelig forbryter. Det her er ganske ille. Det høres ut som om de planlegger et lynsjemøte. Det er ekkelt at man prøver å samle tilsynelatende hele grafikklinja mot meg, sier studenten til Khrono.

Les også: Kunstnere slår tilbake: – Norge domineres av hvite mennesker og en eurosentrisk historie

Pedersen og fire andre medstudenter har vært kritiske til antirasistene, da de mener at de skader den akademiske friheten. Konflikten hardnet da Pedersen sto frem i Klassekampen som mannen bak Instagram-konto «Sannhetsministeriet», der han harselerte med antirasistene.

Pedersen sier han ikke forstår hvordan de kan karakterisere ham som en trussel, Instagram-kontoen inneholdt satire av debatten ved høgskolen. Han mener at det som står i e-posten er et bevis på det som har vært hans poeng hele veien, at meningsmangfoldet og ytringsrommet er smalt ved høgskolen.

– Dette beviser bare poenget mitt. Nå har jeg vært ganske hard, men dette viser at meningsmotstand ikke blir tolerert. Og nå skal det samles en aksjon mot en person, som tydeligvis ikke tolereres? Dette gjør jo at kanskje jeg ikke kan føle meg trygg på skolen, sier Pedersen.

annonse

Les også: Studenter ved Kunsthøgskolen: – Istedenfor utdanning får vi ideologi, politikk og indoktrinering

Khrono har forsøkt å nå antirasisten som sendte e-posten, både på telefon og SMS, uten å lykkes. Skolen har opprettet en varslingssak, og svarer at de gode varslingsrutiner som blir behandlet i deres interne organer.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon