Shwan Dler Qaradaki i gang med et kunstverk i Oslo 30. mai 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Innpass hos Nasjonalmuseet.

Under migrantkrisen i og etter 2015, da økonomiske migranter samt en håndfull flyktninger bokstavelig talt skylte over Europa, innførte flere land såkalte smykkelover som tillot å inndra migrantenes verdisaker som egenandel for kost, innkvartering og andre utgifter.

Det gav irakeren Shwan Dler Qaradaki, som bor i Norge, ideen til kunstverket «The Golden Wish», som består av ordene «Everything Will Be OK» i støpt gull.

annonse

Sommeren 2019 reiste Qaradaki til sin hjemby Suleimana i den kurdiske delen av Irak, hvor han kjøpte opp ringer, smykker og øredobber av gull fra folk som skulle finansiere reise til Europa. Tilbake i Norge ble fangsten omformet til de fire løfterike ordene.

Les også: Rektoren ved Kunsthøgskolen i Oslo sier opp

«Everything Will Be OK» henspiller direkte på hva en voksen kan si for å trøste et barn, særlig i en desperat situasjon hvor selve fremtiden står på spill, forklarer Qaradaki.

annonse

Nå får verket applaus og jubel fra Kunst-Norge. Foruten plass på Nasjonalmuseet neste år vanker det en kvart million kroner fra Kistefos Kunstpris, som Christen Sveaas står bak og som i 2020 deles ut for første gang, ifølge en melding fra NTB.

– Kunstneren løfter opp et betent politisk tema til et komplekst og poetisk kunstverk som treffer juryen i mange lag. Vi opplever at verket med sin tvetydige tittel danner det et sjeldent utgangspunkt for diskusjon, samtale og politisk handling, sier juryen.

The Golden Wish (2019) Installasjon i 2 deler. Foto: Shwan Dler Qaradaki / Høstutstillingen

På Høstutstillingens nettsider står følgende om Qaradakis ferd til Irak:

«Sommeren 2019 var Qaradaki i irakisk Kurdistan og møtte flyktninger i to store flyktningleirer. Den største har 25 000 beboere, de fleste syrere og yezidier, og lever under elendige forhold. Her fant han ut at mange solgte private eiendeler og verdisaker for å finansiere sin egen flukt. Qaradaki kjøpte gullsmykker som ringer, halskjeder og øredobber fra private og lokale forhandlere, gullsmeder i Arbat og Suleimania.»

Les også: Skatteetaten har laget kryptoeier-register: – Vi har dialog med Økokrim og Kripos

Det går ikke frem hvor mye Qaradaki gav pr. gram gull. Det er kjent at sårbare mennesker på flukt ofte utnyttes ved at det betales under markedspris. Sommeren 2019 kostet ti gram gull, som et par gifteringer gjerne veier, rundt 4.000 kroner.

I alt opplyser Qaradaki at det ble kjøpt 320 gram tolvkarats gull, det vil si en ren gullvekt på snaut 160 gram. Daværende markedspris var dermed rundt 65.000 kroner.

Import av edelmetall til Norge skal normalt ilegges merverdiavgift på 25 prosent, i dette tilfellet anslått til rundt 16.250 kroner. Nå er «The Golden Wish» til salgs for 300.000 kroner. Foruten MVA på innførsel er gevinst fra salg av fysisk gull normalt skattepliktig.

annonse

Nå importerer Europa gull fra Asia

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon