Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Dagbladet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Hundre tusen mennesker var, ifølge Dagbladets Morten Strand, ute på gaten i Berlin for å demonstrere mot den amerikanske presidenten.  

«Det er USAs demonstrative alenegang som mobiliserer en europeisk venstreside som igjen har fått en internasjonal kampsak. Det dreier seg om kampen mot at USA ikke etterlever verken internasjonale nedrustningsavtaler, miljøavtaler, eller avtaler om at ansvarlige for krigsforbrytelser skal straffes,» skriver han.

Strand mener videre at USA utvikler et strategisk partnerskap med Russland. Presidenten hopper bukk over EU, og er i ferd med å gjøre Nato stadig mer uviktig. Den russiske og amerikanske presidenten er politikkens to machomenn, skriver han.

annonse

Nei, dette er ikke Strand som raser mot Donald Trump. Dette er Strand anno 24. mai 2002. Den amerikanske presidenten han langer ut mot heter George W. Bush.

Les også: Bidens kampanjebuss fikk Trump-velkomst i Texas – se videoen norsk presse ikke viser

På dette tidspunktet var opptakten til invasjonen av Irak allerede i gang. Bush hadde i januar samme år kategorisert Irak som en del av «ondskapens akse». 

annonse

I februar 2003 advarer Dagbladet i lederen «Internasjonalt tidsskille», om at den internasjonale orden som ble skapt etter 2. verdenskrig er i ferd med å falle fra hverandre. USA splitter de gamle verdensinstitusjonene, og vil ikke la sin makt bli bundet, noe som er en forutsetning i en regelstyrt verdensorden.

Som kjent fikk USA aldri med seg FNs sikkerhetsråd på invasjonen. Den ble likevel gjennomført sammen med «koalisjonen av de villige».

Det «internasjonale tidsskillet» under Bush var tilsynelatende forduftet da Trump ble innsatt som president. I kommentaren «En ny verdensorden» skriver Strand i vemod over at USA nå har en president som ikke vet noe om den verdensordenen USA og Vest-Europa har skapt etter 2. verdenskrig. Trump vil visstnok at EU forsvinner og mener at Nato er foreldet.

Spol frem til 2020

I kommentaren «Det er også vårt valg» skriver Strand om de to kandidatene i årets valg. Det er selvsagt helt nødvendig at Joe Biden blir valgt som president. Han har en «mer tradisjonell amerikansk tilnærming til verden» og vil bringe USA tilbake i «folkeskikken».

Ja, alt var så mye bedre før Trump. Med det er det bare å ønske Strand og resten av Dagbladet godt valg.

annonse

Biden var forøvrig en av 77 senatorer som autoriserte bruk av militærmakt mot Irak.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon