En av de mistenkte gjerningspersonene er pågrepet og en er drept. Politi og spesialstyrker jakter nå på minst en gjerningsperson som er på frifot etter angrepene i Wien. Foto: Ronald Zak / AP / NTB
annonse
annonse

Den ene av flere mulige gjerningsmenn som drepte fire mennesker i Wien mandag kveld, var en 20 år gammel IS-sympatisør med bakgrunn fra Nord-Makedonia.

Angriperen, som selv ble drept av politiet, åpnet ild på seks ulike steder i et populært utelivsområde i sentrum av Wien. Han skal ha vært iført automatgevær, pistol, machete samt et falskt bombebelte, skriver NTB.

Angriperen tok med seg minst fire andre i døden samt såret 16, flere er alvorlig skadd.

annonse

– Vi kan ikke utelukke at det kan være andre gjerningsmenn, sa Østerrikes innenriksminister, Karl  Nehammer, under en pressekonferanse i morgentimene.

Ifølge østerrikske medier har politiet foretatt flere pågripelser etter skytingen uten at dette er bekreftet.

Politiet skal ha funnet materiale hjemme hos gjerningsmannen som knytter ham opp mot den ytterliggående islamistgruppen IS. 20-åringen hadde både nordmakedonsk og østerriksk statsborgerskap.

annonse

– Dette var en radikalisert person som følte seg knyttet til IS, sa Nehammer.

Usikkerhet

NTB skriver at flere områder i byen er sperret av, og politihelikoptre fløy lavt over byen tirsdag formiddag. Soldater er satt inn for å vokte viktige bygninger.

Den drepte gjerningsmannen ble i april i fjor dømt til 22 måneders fengsel for å ha forsøkt å reise til Syria og slutte seg til IS. I desember ble han løslatt på prøve.

Ifølge Østerrikes statsminister Sebastian Kurz var angriperne «svært godt utstyrt med automatvåpen» og hadde «forberedt seg på profesjonelt vis».

– Politiet vårt kommer til å opptre besluttsomt mot dette frastøtende terrorangrepet, tvitrer Kurz.

– Vi kommer aldri til å la oss skremme av terrorisme og vil slå tilbake med alle midler, legger han til.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon