Bryggen i Bergen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Det skal ha vært store forskjeller i hvordan smitteverntiltakene påvirket folks hverdag i Oslo og Bergen, melder NRK.

I Bergen gikk kortbetalinger på restauranter ned, aktiviteten i sentrum ble redusert med 26 prosent fra 8. september til 29. september sammenlignet med august, og antall passasjerer hos kollektivselskapet Skyss var 25 prosent lavere i de tre ukene med smitteverntiltak enn de var i de tre ukene før tiltakene ble innført.

– Egentlig kan du si ekstremt mye om hvordan vi lever livene våre bare på hvordan vi trekker kortet. Bergenserne satte seg mye mer hjemme. Så tiltakene påvirket folks liv i stor grad, sier Ine Oftedahl, som er direktør for datatransformasjon i DNB.

annonse

Lite tyder på at folk i Oslo endret livene sine i samme grad, skriver NTB. Aktiviteten i byen steg med 1 prosent da smitteverntiltakene ble innført, sammenlignet med august, mens kortbruken på serveringsstedene hadde en svak vekst fra ukene før innstrammingene.

Antall passasjerer hos kollektivselskapet Ruter gikk imidlertid ned rundt 7 prosent.

Forskjellene skyldes kommunikasjon og at Bergen i sum hadde kraftigere tiltak, mener helseminister Bent Høie (H).

annonse

– Det er summene av tiltakene som virker. Tiltakene har ofte den ønskede effekten at folk beveger seg mindre og møter færre mennesker. Det så vi veldig klart i Bergen, og det resulterte i at de veldig raskt fikk effekt av tiltakene, sier Høie, og understreker at vi ikke har fasit på hvordan folk forholder seg til tiltakene.

Byrådsleder Raymond Johansen har ikke besvart NRKs henvendelser.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon