Jake Krupa tegner et kart november 8, 2016. / AFP PHOTO / RHONA WISE
annonse
annonse

De første valglokalene på østkysten stenger kl. 01 norsk tid natt til onsdag. Ganske raskt deretter kommer de første valgdagsmålingene, men de tok feil i 2016.

Hver delstat telles opp separat, og vinneren i hver stat stikker av med alle valgmannsstemmene derfra. Det trengs 270 valgmannsstemmer for å vinne.

I 2016 fikk Donald Trump 306 valgmannsstemmer mot Hillary Clintons 227, og de store amerikanske mediene fastslo at han var vinneren omlag kl 08:30 norsk tid dagen etter da Wisconsin ble erklært i hans favør.

annonse

Men resultatet var de facto en realitet noen timer timer tidligere. I det han vant Florida litt før kl 05 norsk tid, begynte nervøsiteten i Hillary Clintons leir. Noen minutter senere var det også klart at han hadde vunnet Nord-Carolina. Klokken 07.30 hadde han tatt Pennsylvania.

I et flertall av delstatene i USA er støtten til enten demokratene eller republikanerne allerede så overveldende at det ikke reelt sett hersker noen tvil om resultatet der. Det er grunnen til at alt fokus egentlig ligger på de seks såkalte vippestatene. Dette er stater som svinger fra å støtte den ene til den andre kandidaten i år etter år. Det gjelder Florida (29 valgmannsstemmer), Nord-Carolina (15), Pennsylvania (20), Michigan (16), Wisconsin (10) og Arizona (11).

I 2016 vant Trump et stort flertall av statene som man kan se på dette kartet. Trumps seiere er i rødt, Clintons i blått. Han vant også alle de seks nevnte vippestatene.

annonse

Skjermbilde RCP

De fleste meningsmålingene viser at Biden leder nasjonalt og også i vippestatene, men langt mindre i de sistnevnte. Men i Florida og Nord-Carolina er det svært jevnt og innenfor feilmargin på et gjennomsnitt av målingene fra Real Clear Politics. Vi ser stigningen for Trump den siste tiden, og Bidens  gjennomsnittlige ledelse i vippestatene har skrumpet til 2,3 prosentpoeng.

Taper Trump Florida eller Nord-Carolina, hvor resultatene ofte kommer tidlig i løpet av natten, virker det nesten umulig at han skal vinne. Men holder han disse to delstatene, er det i hovedsak Pennsylvania alles øyne rettes mot. For det er der han har ligget nærmest på meningsmålingene av de resterende vippestatene. (Vi antar da at han også holder Arizona i vest, hvor Trump også ligger innenfor ett prosentpoeng bak Biden på målingene.)

Pennsylvania har 20 valgmannsstemmer. Og hvis Trump har tatt Florida, Nord-Carolina og Arizona har han 258 valgmannsstemmer. Med Pennsylvania vil ha få 278, og ha flertall og fortsette i fire nye år.

Mange vil ha stemt på forhånd, da Bidens ledelse var større på målingene i Pennsylvania. Men på den siste målingen er bare avstanden mellom de to på 1,2 prosentpoeng. Mens den i Michigan er 4,2 og i Wisconsin er 6,7 prosentpoeng i favør Biden. Taper Trump Pennsylvania, skal det mye til om han vinner noen av disse to andre vippestatene i det såkalte rustbeltet.

Det er også et utvalg andre stater som av og til regnes som vippestater, men det skal større utslag fra tidligere og mer feil i meningsmålingene om disse skal skifte. Og de vil neppe utgjøre forskjellen på seier og tap, men heller om det blir brakseier (landslide) for en av kandidatene.

Les også: Et avgjørende valg

Så for dere som velger å sitte oppe i natt, eller som stiller klokka tidlig, er det strengt tre delstater dere bør følge ekstra godt med på. Det gjelder Florida, Nord-Carolina og Pennsylvania. Men ha også i mente at resultatet i disse statene kan forandre seg ganske mye underveis fordi det er ujevnt fordelt hvordan forhåndsstemmer og stemmer valgdagen fordeler seg på Biden og Trump. Trump vil få flere stemmer valgdagen, mens Biden får flere forhåndsstemmer. Og for å kompliserer ytterligere er det ulike regler fra stat til stat angående når forhåndsstemmene telles opp.

annonse

Florida og Nord-Carolina har allerede begynt opptellingen av forhåndstemmer, mens for eksempel Pennsylvania ikke begynner før valgdagen. Det kan føre til at Biden tar en ledelse i Florida og Nord-Carolina som han taper etterhvert som dagstemmene kommer inn. Men det motsatte kan skje i Pennsylvania, at de første resultatene er bedre for Trump enn sluttresultatet.

Og alle stemmene blir heller ikke talt opp i løpet av natten, og det betyr at dersom det i noen stater er veldig liten stemmeavstand, kan det være usikkerhet om sluttresultatet i potensielt flere dager.

Ut ifra utviklingen i 2016, er min forventning at det begynner å demre for de kyndige en gang etter kl 04 hvordan trendene går. Så en mulighet for de med is i magen, er å få seg noen timers søvn tidlig på natten og så stå opp grytidlig.

Resett kommer til å holde dere oppdatert natten gjennom uansett.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon