Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

En kvinne (50) er dømt til 36 dagers fengsel i Høyesterett, som har valgt skjerpe straffen hun ble idømt for hatefulle ytringer.

Tiltalte hadde blant annet sagt følgende til en ung gutt av afrikansk opprinnelse: «kom deg tilbake til Afrika der du kommer fra, jævla utlending», i en kø utenfor et gatekjøkken i august i fjor, opplyser retten, ifølge NTB.

I februar ble hun dømt til 30 dagers fengsel Sør-Østerdal tingrett. Tingretten kom til at ytringene skulle tolke som en hån av guttens etniske bakgrunn.

annonse

50-åringen anket dommen til Eidsivating lagmannsrett. Anken ble gjort med sikte på å bestride bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet og lovanvendelsen under tiltaleposten om hatefulle ytringer, samt straffutmålingen.

I juni reduserte lagmannsretten straffen til 24 dagers fengsel. Her mente man at ytringene hennes ikke rammes av straffelovens paragraf 185. Det ble slått fast at «jævla utlending» ikke var en direkte referanse til hudfarge eller etnisk opprinnelse.

Dommen ble igjen anket av både påtalemyndigheten og tiltalte.

annonse

Høyesterett kom til at den alminnelige tilhører vil oppfatte utsagnene som en grov krenkelse og nedvurdering av fornærmedes menneskeverd, på bakgrunn av guttens hudfarge og etniske opprinnelse. Slike ytringer skal ifølge retten ha et beskjedent ytringsfrihetssvern.

Straffen, som også omfattet vold mot politiet, ble satt til fengsel i 36 dager, hvorav tolv dager er betinget.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon