Satellittbildet viser det første hangarskipet som i sin helhet er bygget på kinesisk jord, kort tid etter ankomst i havna nær Yulin-basen på øya Hainan i november. Foto: Satellite image ©2019 Maxar Technologies via AP / NTB scanpix
annonse

Den kinesiske marinen tar resolutte skritt for å utstyre sin rekordraskt voksende flåte av hangarskip med spesialtrente piloter, nye jagerfly og annet essensielt mannskap.

National Interest rapporterer at Kinas marine (PLAN) har fullført et «historisk opptak» av den første gruppen av en ny generasjon jagerflypiloter, spesielt rekruttert for å operere hangarskip-baserte jagerfly.

Tradisjonelle piloter – selv de mest erfarne – kan møte flere utfordringer med å gå over til å operere hangarskip-baserte jagerfly. Erfaring fra landbasert flyving er ikke nødvendigvis nyttig, siden opparbeidet muskelminne kan hindre piloter i å tilpasse seg finessene i å operere skipsbaserte fly – spesielt når det kommer til landing.

annonse

Utviklingen blir forklart som et ledd i Kinas plan og ambisjon om å bli en verdensledende global maritim makt i årene fremover.

Raskt voksende flåte

Kinas andre hangarskip – det første hjemmeproduserte – er allerede operasjonelt. Det tredje og det fjerde er allerede under konstruksjon. I tillegg til hangarskip, bygger Kina også andre fartøy – hovedsakelig destroyere og amfibieskip – i voldsom hastighet.

annonse

Størrelsen på den stadig voksende kinesiske marinen, så vel som Kinas industrielle kapasitet til å produsere krigsskip, skaper bekymring for Pentagon. Beijing har derimot tilsynelatende ingen planer om å redusere skipsbyggingstempoet fremover, blant annet ved å anskaffe seg 40 toppmoderne nye destroyere innen fem år.

Den kinesiske marinen er allerede vesentlig større enn den amerikanske når det kommer til antall skip, men den amerikanske er større når det kommer til total tonnasje.

USA gir opp hangarskip, satser på robotmarine mot Kina

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse