Helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Jil Yngland / NTB
annonse
annonse

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke gripe inn og la fotballandslaget reise utenlands mot Helsedirektoratets vilje. Dermed ryker trolig Romania-kampen.

NTB melder at det kom en siste bønn fra Norges Fotballforbund lørdag ettermiddag i form av et brev til Helsedepartementet. NFF ønsker å få unntak fra den nasjonale covid-19-forskriften slik at landslaget kan spille de viktige bortekampene mot Romania og Østerrike i Uefas nasjonsliga.

Svaret fra helseministeren er negativt.

annonse

– Mitt svar til NFF vil være at kampene i Romania og Østerrike ville vært ulovlige her i Norge, og at det reiseopplegget de har presentert for oss i kveld, er i en juridisk gråsone, sier Høie til NTB og fortsetter:

– Punkt tre er at hvis de velger å gjøre dette (reise til Romania), så undergraver de noe av det viktigste vi har i kampen mot pandemien, nemlig at noen som har vært i nærkontakt med andre som er smittet, skal være i ti dagers karantene.

Måtte snu

De norske fotballherrene skulle i utgangspunktet reise til Romania klokken 13 lørdag og sto klare på Gardermoen da den obeskjeden kom: Helsedirektoratet påpekte at det vil være et brudd på den nasjonale covid-19-forskriften å reise.

annonse

– Jeg oppfatter at de gjorde dette (snudde) fordi de ville følge reglene. Og det er jeg glad for, sier Høie.

Årsaken til reisenekten er at landslagets visekaptein Omar Elabdellaoui nylig testet positivt på coronaviruset. Alle hans nærkontakter dermed må være i karantene i ti dager i henhold til regelverket.

– Idretten har aldri fått unntak fra regelen om ti dagers karantene ved nærkontakt med en smittet person. Men toppfotballen har fått de mest omfattende unntakene vi har gitt under hele pandemien, nettopp fordi de mener at de kan holde smitten ute av lagene. Dessverre ser vi nå at de ikke har lyktes med det. Og om de skulle ha operert i en juridisk gråsone i tillegg til de omfattende unntakene de allerede har fått, mener jeg at det ikke er riktig, sier helseministeren.

Fastlåst

Det meste tyder nå på at søndagens kamp mot Romania i Bucuresti ikke kan spilles, ettersom det finnes ikke nok internasjonale datoer til at kampen kan utsettes til et senere tidspunkt.

NFF hentet lørdag toppfotballdirektør Lise Klaveness ut av permisjon for å kunne bidra til å løse floken. Men brevet til Helsedepartementet gjorde ingen nytte.

– Hva skjer om landslaget likevel velger å dra? Kan dere stoppe dem?

– Det er ikke slik at Norge har stengt grensene, så vi har ingen måte å stoppe dem på, sier Høie til NTB.

– Er det et lovbrudd å reise?

annonse

– Som sagt så er reiseopplegget deres i en juridisk gråsone. Om de skulle gjøre det, må de selv ta konsekvensene av det.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon