Utøya 20200916. Aktører fra Ringerike tingrett har befaring onsdag morgen i saken om midlertidig stans i byggingen av minnesmerket på Utøyakaia. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Gjennom nesten hele etterkrigstiden har Utøya vært stedet der unge AUF-ere har brynt seg på årlige sommerstevner. Lørdag skal 70-årsjubileet markeres.

Blant dem som skal delta på markeringen, er Nato-sjef Jens Stoltenberg, som bidrar med et digitalt innslag. Stoltenberg var selv leder av AUF fra 1985 til 1989.

Blant andre deltakere på markeringen er Ap-leder Jonas Gahr Støre, LO-leder Hans Christian Gabrielsen, nåværende AUF-leder Astrid Hoem og tidligere AUF-leder Anniken Huitfeldt.

annonse

Den hjerteformede øya i Tyrifjorden ble gitt i gave til AUF av Oslo og Akershus faglige samorganisasjon i 1950. I årene som fulgte, ble bygningene på øya utbedret, og det ble bygget sanitæranlegg, fotballbane og scene og ordnet ferjeforbindelse.

På 1990- og 2000-tallet ble Utøya en viktig arena for politisk diskusjon. Blant annet ble det rødgrønne regjeringssamarbeidet for første gang foreslått her.

I 2011 skjedde historiens verste terrorangrep på norsk jord på Utøya, da 69 mennesker ble skutt og drept. De siste årene har en betent strid om hvor minnesmerket skal ligge, preget både Utøya og naboene til øya. I september fikk naboene medhold i at byggingen av det planlagte minnesmerket på Utøykaia skulle stoppes i påvente av en rettssak.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon