REUTERS/Lee Jae-Won/File Photo
annonse
annonse

Varsellampene blinket allerede før virusutbruddet. Men etter har gjelden økt med rundt 12 oljefond.

Dette rapporterer Institute of International Finance (IIF). Dagens Næringsliv skriver at IIF har problemer med å forstå hvordan gjelden kan reduseres uten alvorlige konsekvenser.

IIF representerer verdens banker og finansinstitusjoner. De advarte i fjor sommer om en gjeldsvekst på 3000 milliarder dollar i et kvartal. Men det er ingenting i forhold til i år. I den nye rapporten «Attack of the debt tsunami», skriver interesseorganisasjonen at det har vært en enestående gjeldsøkning i 2010.

annonse

Les også: Pandemien gir bråbrems i verdensøkonomien

Verdens samlede gjeld har vokst med ikke mindre enn 15.000 milliarder dollar hittil i år. Til sammenlikning er Oljefondet på 10.900 milliarder kroner.

Instituttet uttaler at i de siste fire årene har den globale gjelden økt med 52.000 milliarder dollar og ventes å havne på rekordhøye 277.000 milliarder dollar ved slutten av året.

annonse

I følge Det internasjonale pengefondet (IMF) er det i 2020 ventet en nedgang i verdensøkonomien på rundt 4,4 prosent. Men de anslår at neste år vil det bli en oppgang på 5,2 prosent.

Les også: Globalismens endelikt: når penge- og banksystemet kollapser

JP Morgan frykter for økonomien i fremvoksende land, de kan oppleve inflasjon hvis forsøker å kjøpe egen gjeld, eller deflasjon hvis de lar gjelden øke for raskt:

– Et høyt gjeldsnivå vil føre til zombiebanker og zombieselskaper som hindrer vekst, sier analysesjef for fremvoksende markeder, Luis Oganes, til Financial Times.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon