Store forhåpninger: Det første partiet med Russlands COVID-19-vaksine Sputnik V bæres inn på Ungarns nasjonale institutt for farmasi og ernæring i Budapest 19. november 2020. Handout. Foto: Matyas Borsos / Hungarian Foreign Ministry / Reuters / NTB scanpix
annonse
annonse

Mottok COVID-19-vaksine torsdag.

Allerede 11. august kunngjorde Russland at de har godkjent Sputnik V, en COVID-19-vaksine, etter vellykkede tester. Samtidig ble det opplyst at et tjuetalls land hadde lagt inn bestilling på over en milliard doser.

Senere har Russland også godkjent COVID-19-vaksinen EpiVacCorona, mens en tredje vaksine nå står for tur.

annonse

Likevel har EU valgt å vente i flere måneder på at alternative vaksiner skal bli klare. I mellomtiden har smittetallene økt og drakoniske nedstengninger blitt flere.

I Norge sa helseminister at Sputnik V ikke inngår i EU-samarbeidet.

Den vestlige vaksineindustrien, med USA og Storbritannia i spissen, er fortsatt langt fra å faktisk produsere og levere en vaksine.

annonse

Underveis har utviklingen dessuten støtt på flere skjær. I nesten to måneder stod AstraZenecas vaksineprosjekt på vent etter alvorlige bivirkninger hos en testperson. Johnson & Johnson måtte også ta et avbrudd.

I Brasil døde en av AstraZenecas testpersoner, mens en testperson for Johnson & Johnson ble påført «uforklarlig sykdom». Russland har på sin side klart å utvikle en vaksine med påstått 92 prosent effektivitet uten at liv er gått tapt.

Nå har legemiddelgiganter som Pfizer og BioNTech sett seg nødt til å søke nødgodkjenning for å komme i mål.

Ungarn trosser nå Brussel-konsensen om å overse den russiske COVID-19-vaksinen, og kunne torsdag motta sitt første parti med Sputnik V. Nå vurderes det dessuten Sputnik V-produksjon i selve Ungarn.

Mens Ungarns president Viktor Orbán tilsynelatende fester lit til den russiske vitenskapen, har valget av Sputnik V fått EU-toppene til å steile.

EU har allerede inngått avtaler med AstraZeneca, Sanofi-GSK og Johnson & Johnson. Fellesstrategien må følges, slo EU-kommisjonens talsmann Eric Mamer fast.

annonse

– Jeg har en følelse av at vaksinespørsmålet overpolitiseres. Istedenfor å angripe andre land på et politisk grunnlag, burde vi tenke over hvordan vi kan samarbeide, sier Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto.

Ministeren mener at det under en krise som denne er underordnet om vaksineredningen kommer fra USA, Russland, Kina eller Israel.

Russlands president Vladimir Putin håper nå at flere europeiske land vil legge stoltheten til side og velge Sputnik V slik som Ungarn.

– Vårt felles mål er å bygge opp en forsyning med vaksinekomponenter og gi hele den globale befolkningen pålitelige beskyttelse, sa Putin under G20-toppmøtet lørdag, ifølge NTB.

Charlotte (17) er skadet for livet etter svineinfluensavaksine – hundrevis har fått ettervirkninger

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon