Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
annonse
annonse

Verden er stengt og det jobbes på spreng for å få fremstilt en vaksine.

Men det er ikke alle som har hederlige hensikter. Det viktige arbeidet har også blitt et mål for hackere.

Microsoft melder at de har oppdaget flere hackerangrep mot til sammen syv ledende selskaper som er direkte involvert i forskning knyttet til vaksiner og behandling av covid-19, skriver Digi.no.

annonse

Angrepene utføres av hackergruppen Strontium, som befinner seg i Russland, og de nordkoreanske gruppene Zinc og Serium.

Les også: Forskere avventende til russisk vaksine til tross for lovende tester

Den russiske hackergruppen har tidligere blitt beskyld for å stå bak angrep mot politiske grupper i USA, og den har også blitt knyttet til omfattende angrep mot bedrifter. De nordkoreanske har tidligere drevet med skadevare-kampanjer, inkludert sofistikert Mac-skadevare.

annonse

Målene nå er farmasiindustrien i USA, Canada, Frankrike, India og Sør-Korea og USA, men Microsoft vil foreløpig ikke navngi noen selskaper. Hackere utfører blant annet «brute force»-angrep. De forsøker å bryte seg inn på brukerkontoer og hente ut informasjon ved å kjøre gjennom et stort antall passord på kort tid.

Les også: Kinesisk vaksine stoppes i Brasil etter alvorlig og skadelig hendelse

De nordkoreanske gruppene baserer seg for det meste på målrettede «spear phishing»-angrep. Zinc bruker hovedsakelig meldinger med falske jobbeskrivelser som utgir seg for å komme fra rekrutteringstjenester, mens Serium bruker mest e-poster med covid-19-tema som ser ut til å være legitime meldinger fra Verdens helseorganisasjon.

Microsoft opplyser at det har blokkert forsøkene, men de har informert aktørene og anmodet dem om å være på vakt. Hackere fra Kina ble avslørt da de forsøkte i sommer å stjele informasjon om covid-19-vaksine. Men kinesiske myndigheter benektet anklagene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon