Thomas Hylland Eriksen er blant de akademikerne som har mest vilfarelser, skriver Helge Lurås i boken Knefall. Foto: Berit Roald / Scanpix
annonse
annonse

Helge Lurås har selv studert åtte år på universitetsnivå, men han mener samfunnsfagene og kultur- og historiefagene har fått et sterkt ideologisk, om ikke religiøst tilsnitt. Fagenes aksjonisme hindrer studentene i å oppnå en realistisk forståelse og aksept for realitetene. 

Det er i sin nye bok på Resett Forlag «Knefall – hvordan kristen skyldfølelse og venstresidens offermentalitet ødelegger Vesten» Lurås kommer med analysen av utdanningsinstitusjonene.

Han sporer en politisk sosialistisk (marxistisk) innflytelse inn i disse fagene. Det har vært en tendens til å fokusere på relasjoner mellom individer og grupper i samfunnet som en hensynsløs maktkamp, og i den prosessen identifiseres overgripere og ofre, skriver Lurås. Og med dette som utgangspunkt følger det nesten naturlig at offeret skal få oppreising og rettferdighet. Dermed legger universitetsfagene til rette for politisk aksjonisme.

annonse

Denne aksjonismen gjør at man «ser det man vil se», og dermed ender man opp med å forstå enda mindre enn om man baserte seg på mer folkelig sunn fornuft. Troen på at innvandring ville være uproblematisk, er en av samfunnsfagenes mest tydelige feilanalyser, skriver han.

Lurås mener det ikke er tilfeldig at de mest radikale krav om utestengning og påstander om utbredt rasisme nettopp springer ut av student- og universitetsmiljøene.

Men han er også imponert over nivået av venstresidens innflytelse.  De har klart å oppnå dominans over de viktige utdannings- og kulturinstitusjonene og derigjennom få en politisk påvirkning i samfunnet langt utover deres antall skulle tilsi.

annonse

Han skriver også at høyresiden må ta lærdom av venstresidens suksess og tålmodig forsøke å vinne tilbake en mer likeverdig plass i disse viktige institusjonene. Høyresiden må lære av venstresidens og 68-generasjonens «lange marsj gjennom institusjonene,» skriver Lurås.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon