Klaus Schwab, grunnlegger og president i World Economic Forum (WEF). Foto: Markus Schreiber/NTB
annonse
annonse

«Brenn hele huset ned,» sa Trumps tidligere sjefsstrateg Steve Bannon for noen år siden. Det kan hende han har fått det som han ønsket.

Det er noe kvalitativt annerledes som foregår nå. Vi lever innenfor de samme geografiske grensene, men vi tenker ulikt, vi har ulike «fakta» – og vi har ulike mål.

Denne splittelsen skyldes ikke bare at vi har hatt ulike meninger om grenser, om nasjonalstaten vs. globalisering eller om Donald Trump, selv om det i høyeste grad spiller inn. Vi er så fragmentert i ulike «siloer» av verdier og fakta også på grunn av sosiale medier og internett.

annonse

Tidligere hørte man på presten, som fortalte hver søndag hva virkeligheten var og hva myndighetene mente. Så kom aviser, radio og tv med et fåtall kanaler. I Norge fikk «alle» sine sannheter gjennom NRK.

Hver og en har nå sin unike kombinasjon av nyhetskilder. Algoritmene sørger for at du får mer og mer av det samme inn i feeden din på Facebook eller når du søker opp noe på Google. Vi har ikke lenger ett samfunn, vi har en rekke ulike «grupper» som formes, går i oppløsning, og formes igjen.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon