Fahad Qureshi er leder av Islam Net (t.h.) og reagerer på karikaturer av profeten Mohammad. Foto: Resett / Skjermdump Youtube
annonse
annonse

– Man går fra islamkritikk til islamofobi når man stigmatiserer muslimer som en gruppe ved å tillegge dem negative meninger, karakteristikker eller intensjoner.

I Aftenposten tar Fahad Qurshi, leder av den bokstavtro muslimske ungdomsorganisasjonen Islam Net, et oppgjør med det han kaller islamofobiske karikaturer av muslimenes profet, Muhammad.

– Enhver karikatur av profeten Muhammed som fremmer en negativ stereotypi av muslimer, vil være islamofobisk nettopp fordi Profeten representerer alle muslimer, skriver Qureshi i Aftenposten.

annonse

Reagerer på YouTube-reklame for ytterliggående Islam Net: – Jeg ble ganske forbannet

Forgreining

Han mener islamofobi er en forgreining av rasisme og at karikaturer av muslimenes profet er et eksempel på det.

annonse

– Å fremstille muslimenes profet med islamofobe stereotypier er veldig annerledes fra det å kritisere enkelte handlinger som Profeten gjorde, i sin historiske kontekst. Religionskritikk må muslimer tåle, skriver Qureshi

– Man går fra islamkritikk til islamofobi når man stigmatiserer muslimer som en gruppe ved å tillegge dem negative meninger, karakteristikker eller intensjoner. Karikaturene gjør nettopp det fordi de fremstiller symbolet på den ideelle muslim som en terrorist eller kvinnemisbruker, uten å vise noen reell historisk kontekst, skriver Qureshi og hevder at  konteksten er avgjørende for å skille mellom religionskritikk og islamofobi.

– Derfor er karikaturene islamofobiske på linje med påstander som at muslimer egentlig støtter terror, gode muslimer undertrykker kvinner, eller at muslimer i det skjulte vil ta over Norge. Dette er samme retorikk en finner i høyreekstreme miljøer som Stopp islamiseringen av Norge (Sian), slår han fast.

Resett avslører: – Bokstavtro islamist-organisasjon fikk corona-støtte av regjeringen (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon