Lars Gule. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Førsteamanuensis ved OsloMet, Lars Gule, mener at islam er en mangfoldig størrelse.

– Islam er en religion, en teologi – altså ideer. Islam blir en slags realitet bare gjennom tolkninger som så omsettes i praksis, skriver han i Utrop.

Gule hevder at islam ikke er farlig i seg selv.

annonse

– Det innebærer at islam ikke er farlig. Det er muslimer som – eventuelt – er farlige, avhengig av hvilke tolkninger av islam de legger til grunn.

Les også: Kjendis-prest refser Lars Gule: – Islam strider mot våre mest grunnleggende menneskerettigheter

Gule mener at dette også gjelder andre tankesystemer. Slik sett er ikke nazismen, stalinismen eller maoismen farlige før de blir tolket og omsatt i praksis på måter som rammer mennesker, mener Gule.

annonse

– Vi kan også konstatere at det til alle tider har eksistert fundamentalistiske og/eller ekstreme tolkninger. Med andre ord har ekstremister nok av historie og alt for mange lærde å vise til når de forsøker å få oppslutning om sine versjoner av islam.

Les også: Lars Gule: – Ex-Muslims of Norway er islamfiendtlige

Han skriver videre at i de siste tiårene har konservative, fundamentalistiske og ekstreme tolkninger av islam styrket seg.

– De er slett ikke enerådende, men det er ekstremistene som i større og større grad får sette dagsorden når det gjelder islamforståelse – og de er i stand til å true dem som tolker annerledes til taushet. Også gjennom brutal vold, skriver han, og legger til:

– Moderne kommunikasjonsmidler, særlig internett og sosiale medier, har ført til stor spredning av de ekstreme tolkningene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon