Kvinneaktivister demonstrerte mot et nytt lovforslag i Polen, som vil redusere polske kvinners rett til å ta abort. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Sjefen for Polens øverste domstol sier at EU-parlamentets fordømming av polsk abortlov er en innblanding i landets indre anliggender uten sidestykke, ifølge NTB.

– EU har ingen myndighet til å utforme kjennelsene i et medlemslands konstitusjonelle domstol eller vurdere lovligheten av dommernes vedtak, sier Julia Przylebska til det polske nyhetsbyrået PAP.

I oktober erklærte domstolen at det er ulovlig for kvinner å ta abort, selv om det ufødte barnet har store skader. Dette innebærer en innstramming av landets allerede strenge abortpraksis og har utløst store demonstrasjoner.

annonse

– Det som i praksis er et forbud mot abort, setter kvinner i fare fordi det vil føre til flere farlige, skjulte og livstruende aborter, sa EU-parlamentet i sin fordømmelse torsdag.

Parlamentarikerne ba også EU-kommisjonen gjennomføre «en grundig vurdering av forfatningsdomstolens sammensetning. Den er ulovlig, noe som gir grunnlag for å utfordre kjennelsen».

– Dette er nok et eksempel på den politiske overtakelsen av domstolen og rettsstatens kollaps i Polen, heter det i resolusjonen fra EU-parlamentet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon