Bildemontasje: NTB/Scanpix
annonse
annonse

Natur og Ungdom og Greenpeace går til klimasøksmål, da de vil endre norsk oljepolitikk. 

– Saksøkerne ber altså Høyesterett om å avvikle norsk oljeutvinning uten å involvere Stortinget. Politikk kan nok bli til jus, men jusen kan ikke fremtvinge en ny oljepolitikk uten demokratiske beslutninger, skriver stortingsrepresentant for Høyre, advokat Michael Tetzschner, i Dagens Næringsliv.

Les også: Det absurde klimasøksmålet

annonse

Han påpeker at miljøorganisasjonene vil ha Høyesterett med på at regjeringens tildeling av utvinningstillatelser i 23. konsesjonsrunde var et ugyldig forvaltningsvedtak.

– Saksøkerne hevder at den globale oppvarmingen vil få katastrofale konsekvenser dersom det ikke raskt settes inn drastiske tiltak. Det kan i en slik situasjon ikke gis tillatelse til ytterligere leting og utvinning. De fossile ressurser som det er plass til dersom Parisavtalen skal oppfylles, er allerede funnet. Utslippsreduksjonene har ennå ikke startet i Norge, skriver han, og legger til:

Les også: Klimasøksmålet og aktivistenes villedende påstander

annonse

– Disse resonnementene fører saksøkerne til å hevde at Grunnloven setter et rettslig forbud mot å gi tillatelse til videre oljeleting. Dermed blir 23. konsesjonsrunde ulovlig, og alle fremtidige konsesjonsrunder blir også ulovlige.

Dette er han uenig i.

– Høyesterett kan ikke gi demokratisk legitimitet til en ny og annen oljepolitikk.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon