- Resett - https://resett.no -

Julenisse med «black face» ble for sterk kost – fjerner jule-underholdning fra TV-Norge

«Nissene over skog og hei» med Espen Eckbo og Antonsen tas av skjermen på TVNorge og Dplay. Foto: TV Norge

– I 2020 er og skal det ikke være rom for at en hvit skuespiller maler seg brun i ansiktet for å portrettere en svart person. 

DPlay har torsdag avgjort at de fjerner TV-serien «Nissene over skog og hei» etter rasismeanklager.

Programmet tas også av skjermen på TVNorge, melder VG [1].

annonse

Grunnen er at en av karakterene, spilt av Espen Eckbo,faller inn under  «blackface-begrepet». Blackface innebærer ifølge de såkalte antirasistene å male ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge.

– Vi har debattert og diskutert, tidvis både høylytt og heftig, i dag. I 2020 er og skal det ikke være rom for at en hvit skuespiller maler seg brun i ansiktet for å portrettere en svart person. Det er det vi tar til etterretning når vi velger å ta av serien, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery Hanne McBride til VG.

Les også:  Frp-rådgiver henges ut av Antirasistisk Senter: – Bruker blackface som profilbilde [2]

Fjerningen skjer etter at personene bak Instagram-kontoene @rasisme_i_norge [3] og @rasisme.i.norge [4]  hadde reagert på innholdet i julekalenderen.

annonse

– Si nei til blackface, si ja til likestilling og rettferdighet blant folket og svarte skuespillere ,het det på Instagram.

Men ikke alle er like kritiske.

– Høydepunktene kommer med 45 sekunders mellomrom, skrev [5] for eksempel P3s filmanmelder Ali Reza Soufi Pour om TV-serien, uten å klage på rasisitske fremstillinger.

 

View this post on Instagram

A post shared by rasisme.i.norge 🌍 (@rasisme.i.norge) [6]

Tegn abonnement [7] eller støtt oss på andre måter [8] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474