Foto: Gorm Kallestad / NTB.
annonse
annonse

Miljøpartiene gjør det godt blant de unge.

Det fremgår av rapporten «Partivalg etter sosiale kjennetegn ved de siste stortings- og kommunestyrevalgene», som Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte fredag.

SSB har sett nærmere på hvordan kjønn, alder, utdanningsnivå, yrke, sektor og næring påvirker norske velgeres partivalg.

annonse

Flere kvinner stemmer på partier på venstresiden, uavhengig av sektor, yrke og næring. Dette har vært en tendens siden midten av 1980-tallet. Oppslutningen om partier på venstresiden har derimot falt blant mennene, fra 50 prosent i 1969 til rundt 30 prosent i 2017.

Les også: Grønn Ungdom vil dra MDG til ytre venstre

Ansatte i privat sektor, både menn og kvinner, stemmer i større grad på høyresidens partier.

annonse

Partier med miljøprofil gjør det godt blant de unge.

– I de siste valgene har vi sett at partiene med miljøprofil, som MDG, SV og Venstre, gjør det godt blant de yngre. Frp og Høyre har motsatt tendens og gjør det relativt dårligere blant de yngre velgerne, heter det.

Høyre er i mindre grad enn tidligere et akademikerparti, mens SV, Venstre og MDG gjør det best blant dem med lang utdanning.

Aps gjør det fortsatt best blant dem med grunnskole, men forskjellene er langt mindre enn tidligere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon