Norges Bank. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
annonse

Jon Nicolaisen fikk ikke fornyet sikkerhetsklarering, og må slutte som nestsjef i Norges Bank. Kona hans er kinesisk og er bosatt i Kina.

De ble gift i 2010, etter at Nicolaisen jobbet noen år for den norske ambassaden i Kina. I 2014 ble han ansatt visesentralbanksjef og da var det Finansdepartementet som foretok sikkerhetsklareringen.

Men da sikkerhetsklareringen skulle fornyes i 2020 ble det utført av Sivil klareringsmyndighet, og de kom til en annen konklusjon enn Finansdepartementet.

annonse

Les også: I hvilken grad bør man forvente at en inder vil holde på norske statshemmeligheter?

– Sivil klareringsmyndighet oppgir til meg at årsaken til at jeg ikke får fornyet sikkerhetsklarering er at min kone er kinesisk statsborger og er bosatt i Kina der jeg støtter henne økonomisk. De slår samtidig fast at det ikke er forhold ved meg personlig som skaper tvil om min sikkerhetsmessige skikkethet, men at dette ikke veier tungt nok. Det har jeg nå måttet ta konsekvensen av, sier Jon Nicolaisen til E24.no

Det er Finansdepartementet som har løst Jon Nicolaisen fra sin stilling, og sentralbanksjef Øystein Olsen sier at de tar Finansdepartementets beslutning til etterretning.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse