SV-leder Audun Lysbakken (venstre) mener justisminister Monica Mæland (H) må se på saken til Mustafa Hasan (høyre) på nytt. Lysbakken mener Mustafa-saken er svært lik Butt-saken, der Norge ble felt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2012. Foto: Terje Bendiksby / NTB
annonse
annonse

SV mener at Norge må se på Mustafa-saken på nytt.

18 år gamle Mustafa Hasan har fått beskjed om å forlate landet innen 28. desember. Utlendingsnemnda (UNE) peker på at moren oppga feilaktig nasjonalitet da de kom til Norge i 2008.

SV mener imidlertid at saken til søsknene Abbas og Fozia Butt, som etter elleve års kamp fikk medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2012, ligner Mustafa-saken. Det skriver VG.

annonse

– Regjeringen må våkne. Mustafa Hasans sak er svært lik en sak hvor Norge ble felt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Norge er bundet til å følge den dommen i lignende saker. Nå krever SV at justisministeren engasjerer seg i saken, skriver SV-leder Audun Lysbakken på Twitter med henvisning til VG-saken.

Les også: Reagerer på at 18-åring sendes ut av Norge

EMD i Strasbourg mente i 2012 at en utvisning av søskenparet etter 17 år i Norge ville innebære et brudd på deres menneskerettigheter.

annonse

SV vil i Stortinget kreve at justisminister Monica Mæland (H) tar ansvar og følger pålegg fra den europeiske domstolen.

I et svar til MDG-leder Une Bastholm skrev Mæland at hun har forståelse for at utlendingssaker som omhandler barn med lang oppholdstid i Norge, vekker engasjement.

– Saken har vært behandlet av både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. Begge instanser ga Utlendingsnemnda medhold i at deres vedtak var gyldig. Anke til Høyesterett ble ikke tillatt fremmet, skrev Mæland videre.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon