Mars 2019. Statsminister Erna Solberg (H) (midt i bildet) stiller opp på en "selfie" sammen med representanter for muslimsk ungdom i Islamic Cultural Centre sin moské ved Tøyenbekken i Oslo. Leder for Islamsk Råd Mehtab Afsar tv for Solberg Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse
annonse

En oversikt fra Statistisk sentralbyrå at det var 182.826 medlemmer i muslimske trossamfunn i 2020. 

Gjennomsnittlig får trossamfunnene støtte på ca 1200 kr per medlem. Det betyr at staten og kommunene utbetaler omlag 220 millioner kroner til islamske trossamfunn.

Til sammenligning er det 3,7 millioner medlemmer i Den norske kirke og 372.651 personer i Norge var medlemmer av kristne trossamfunn.

annonse

Antallet jøder i Norge ved årsskiftet var 794, noe som bare utgjør 0,1 prosent av alle medlemmer i livs- og trossynsamfunn.

Fra 2016 til 2020 har det vært størst økning i antallet muslimer, som har økt antall medlemmer med 23,4 prosent. Antallet kristne har økt med 6,8 prosent, men antallet hinduer har økt med 36,8 prosent.

Største økning, med hele 42,7 prosent, er det likevel blant dem i livssynssamfunn, skriver NTB.

annonse

Ytringsfrihetsforbundet (YFO) står i oversikten fra regjeringen oppført med 1260 medlemmer, men Helge Lurås opplyser at først Fylkesmannen og deretter Barne- og familiedepartementet har avslått søknaden om å bli registert som livssynssamfunn.

– Vi mener avslaget er tynt begrunnet. Instansene har bestemt seg på forhånd for å avslå. Og uten økonomisk støtte er det svært vanskelig å lever de tjenestene til våre medlemmer som andre tros- og livssynssamfunn får.

Lurås opplyser at de vurderer to veier videre.

– Vi må enten gå til søksmål, eller vi må endre vedtektene. Vi opplever nå at staten har lest vedtektene våre i verste mening for å finne argumenter for å diskvalifiserer oss.

Lurås, som er President i YFO, sier de kommer tilbake med mer info til medlemmene før nyttår om hva styret vil beslutte. Han sier det uansett er uaktuelt å akseptere den diskriminering Ytringsfrihetsforbundet utsettes for.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon