Nordmenn demonstrerer mot regjeringen coronatiltak i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

– Hytteforbud, karantenehotell og regelen som begrenser antallet personer man kan invitere hjem, er helt klart inngrep i menneskerettighetene, sier jusprofessor Hans Petter Graver til Dagbladet.

Mange har protestert over myndighetenes inngripen i folks privatliv for å få kontroll på coronaviruset.

I mars ble det innført forbud om å reise på hyttene. Ble du tatt ventet en bot på flere titalls tusen kroner.

annonse

Myndighetene har gjort seg selv til herskere over folket. De siste månedene har de kommet med nye innstramminger. Du må på et såkalt karantenehotell om du ankommer Norge. Du vil også bli straffeforfulgt om du får besøk av venner i ditt eget hjem.

Grunnloven

Hans Petter Graver, professor ved Universitetet i Oslo (UiO), mener disse tiltakene griper inn i menneskerettighetene.

annonse

– Hytteforbudet griper inn eiendomsretten og bevegelsesretten. Man kan også tenke seg at det griper inn i retten til familieliv, sier han til Dagbladet.

– Påbudet om maks fem personer kan gripe inn i retten på familieliv, ved å hindre familier å være sammen. Karantenehotellet kan også gripe inn i retten til familieliv, og bevegelsesfriheten, forklarer jusprofessoren.

Graver for også støtte fra andre eksperter innen jus.

– Hytteforbud, karantenehotell og regelen som begrenser antallet personer man kan invitere hjem, er helt klart inngrep i menneskerettigheter som vi alle har ifølge grunnloven og internasjonale menneskerettighetskonvensjoner, sier Anna Nylund, professor ved Universitetet i Tromsø (UiT),til Dagbladet.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon