Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse

Det er julehilsenen fra leder i Fremtiden i våre hender.

– Miljødirektoratet anbefaler at vi spiser mindre kjøtt for å nå klimamålene våre, sier Anja Bakken Riise til Dagsavisen.

Riise sier at helsemyndighetenes også anbefaler oss å spise mindre kjøtt, men likevel pusher dagligvarekjedene kjøtt på kundene sine. Hun hevder videre at kjedene har makt til å påvirke våre matvaner. Det gjør de med priser, plassering og reklame.

annonse

Les også: Fremtiden i våre hender og Attac: – Oljefondets troverdighet står på spill

– Vi trenger å ha dagligvarekjedene med på klimadugnaden, og da trenger vi en dreining bort fra kjøttfokuset til mer klimavennlig mat, som frukt og grønt, sier hun, og tror at mye kan løses med avgifter:

– Men vi trenger også effektive politiske virkemidler som gjør det enklere for folk å velge mer plantebasert kost. Vi trenger en klimaavgift på kjøtt, offentlige innkjøpskrav som gir oss mer plantekost, og en storstilt satsning på grøntproduksjon i norsk jordbruk, fortsetter Riise.

annonse

Les også: Klimakur 2030: Hva vil kundene ha – importert «planteburger» eller norsk svinefilet?

«Klimakur 2030» er en rapport utgitt av Miljødirektoratet. De skriver at en overgang fra rødt kjøtt til plantebasert kost og fisk vil få stor effekt på klimautslippene på kort sikt. Kjøttproduksjon er mer energikrevende, arealkrevende og vannkrevende, enn det å produsere vegetabilsk mat.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse