Regjeringen bestemte i september at Norge skal ta imot 50 flyktninger fra Moria-leiren. Her er et bilde fra en markering ved Stortinget der deltakerne krevde at Norge skulle ta imot enda flere. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Listene til Utlendingsdirektoratet (UDI) er klare. Migrantene fra den greske øye Lesvos ankommer Norge i januar og februar neste år.

Det har vært diskusjoner om antall og bakgrunn som skulle komme til Norge. Noen mente det burde komme flere, andre at det var feil å hente de medie-profilerte Moria-migrantene på bekostning av andre. Men det endte med 50.

– Det kommer både store og små syriske familier. Det er snakk om foreldre med barn, så ingen besteforeldre er inkludert for eksempel, sier Håkon Fenstad, assisterende kommunikasjonsdirektør i UDI, til Vårt Land.

annonse

De 50 «Moria-migrantene» får ikke spesialbehandling, men skal behandles i tråd med retningslinjene for andre asylsøkere som kommer til Norge.

Når de først har fått opphold, vil de bli bosatt i en norsk kommune.

– Hvor lang tid vil det ta før de eventuelt får opphold?

annonse

– Det pleier å ta omtrent tre måneder fra man har fått oppholdstillatelse til man blir bosatt, sier Fenstad.

De 50 som er aktuelle kandidater til å få oppholdstillatelse må bli sikkerhets- og ID-sjekket når de lander. Fra før av har UDI gjort en forhåndsvurdering av dem basert på informasjon fra EU, men selve asylintervjuene vil bli gjennomført når flyktningene først har ankommet, skriver Vårt Land.

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som vil registrere og forsøke å avklare deres identitet, mens Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal «vurdere sikkerhetshensyn», opplyser UDI.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon