Norge er nok en gang felt i en barnevernssak i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Arkivfoto: Violetta Kuhn / DPA / NTB
annonse
annonse

Norge krenket retten til familieliv i en barnevernssak der fosterforeldre fikk adoptere, fastslår Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i en enstemmig dom.

Saken handler om en jente som barnevernet tok over omsorgen for få dager etter fødselen. Jenta ble plassert i fosterhjem. Moren fikk innvilget fire samvær i året, hver på to timer.

Domstolen mener det svært begrensede samværet medførte en fare for å svekke eller bryte familietilknytningen. Samværet var så lite at det ikke var egnet til å utvikle forholdet mellom mor og barn. Norske myndigheter får kritikk for at de helt fra saken startet tilsynelatende slo fra seg tanken på en gjenforening, skriver NTB.

annonse

Da jenta var fire år, ble moren fratatt foreldreretten. Fylkesnemnda godkjente at jenta kunne bli adoptert. Moren gikk rettens vei for å endre vedtaket, men nådde ikke fram i tingretten som mente hun trolig ville være varig ute av stand til å gi datteren tilstrekkelig omsorg.

Norge må betale 25.000 euro i oppreisning til kvinnen som fremmet saken. Det tilsvarer rundt 265.000 kroner med dagens kurs.

Det er moren som har klaget saken inn til Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

annonse

Siden 2015 har EMD tatt inn 40 barnevernssaker mot Norge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon