Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) d orienterer om bruk av nye hurtigtester på Aker sykehus. Foto: Fredrik Hagen / NTB
annonse
annonse

Helseminister Bent Høie (H) ber nordmenn være forberedt på at det kan komme nasjonale innstramminger i julen.

– Det er en urovekkende utvikling i smitten, sier han til NTB.

– Man må være forberedt på at en kommune kan si på julaften at det ikke er lov å ha ti gjester på besøk den dagen, legger han til.

annonse

Folkehelseinstituttets skriver i sin ukerapport onsdag at situasjonen i Norge er ustabil, med mange pågående utbrudd og fare for økt smittespredning gjennom julen.

– Det er en urovekkende utvikling i smitten nå. Det betyr at man må være forberedt på at kommunene lokalt kan innføre strengere regler på kort varsel, og de har min fulle støtte hvis det blir nødvendig å iverksette tiltak som er strengere enn de nasjonale påbudene og rådene, sier Høie.

Ber om vurdering av nasjonale tiltak

Helseministeren ga onsdag Helsedirektoratet i oppdrag å vurdere om de nasjonale tiltakene er tilstrekkelige med tanke på julefeiringen. Direktoratet har fått frist til 28. desember med å levere sin anbefaling.

annonse

– Da vil vi få en vurdering av om det er behov for å stramme inn nasjonalt. Man må være forberedt på at det kan komme endringer i nasjonale råd, inkludert hvor mange man kan være sammen med, sier Høie.

– FHI og Helsedirektoratet gjør kontinuerlige vurderinger, og Helse- og omsorgsdepartementet er i tett kontakt med dem. Det har vi også vært i dag, lille julaften. Vi har ikke fått noen råd om å stramme inn nasjonalt nå, men at kommunene kan stramme inn ved lokale utbrudd.

– Bør avlyse hvis man våkner med symptomer

Høie er klar på at hver enkelt må ta ansvar for å hindre at smitten sprer seg under julefeiringen.

– Mange er smittet og vet det ikke selv. Mange vil våkne julaften med symptomer. Da er det viktig å ikke gå i juleselskap, eller at man avlyser selskapet hvis man bor der det skal være, sier han.

– Vi ser at smitten har spredt seg i rekordfart i mange europeiske land, og at mange må stenge ned samfunnet for å få kontroll. Vi må forhindre at det samme blir nødvendig i Norge. Det gjør vi ved å feire jul på en måte som ikke sprer viruset. Ikke vær en som sprer smitten. Vær en som stopper den, legger Høie til.

Helseministeren understreket at personer som bor sammen med andre med symptomer bør holde seg hjemme.

– Da bør man avlyse. Vi har sagt hele veien at alle bør ha en plan b i tilfelle man må avlyse julefeiringen, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon