Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge og Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom tapte klimasøksmålet i Høyesterett. . Fotomontasje: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

Etter fem hele år med rettsrunder mot staten, så gikk klimasøksmålet i vasken. Nå håper de på at velgerne skal stemme ned oljeleting.

– Dette gjør vondt. Det er mye å fordøye. Vi tapte mer enn vi forventa, sier en gråtkvalt leder i Natur og Ungdom Therese Hugstmyr Woie til Klassekampen.

Natur og Ungdom og Greenpeace forsøkte å saksøke staten for brudd på grunnlovens paragraf 112, den såkalte miljøparagrafen. De ville ha retten til å stoppe oljeleting.

annonse

Les også: Michael Tetzschner om klimasøksmålet: – Politikk kan bli til jus, men jus kan ikke bli politikk

Det var store forhåpninger om hva Høyesterett ville si om miljøparagrafen i grunnloven. Det har også vært uenighet mellom juristene.

Men Høyesterett avgjorde at det er Stortinget som bestemmer Norges oljepolitikk. Ikke retten.

annonse

Les også: Klimasøksmålet og aktivistenes villedende påstander

– Det gjør vondt i magen, og jeg blir ganske sint. Det er klart at norsk politikk er full av fine ord og gode intensjoner, uten konkret handling, sier Greenpeace-leder Frode Pleym.

Men dommen skal ikke stanser Greenpeace sitt arbeid mot oljeleting i Arktis.

– Det Høyesterett gjør med denne dommen, er å sende stafettpinnen tilbake til folket i Norge, sier Pleym, og tenker på stortingsvalget i 2021.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon