Illustrasjonsfoto: Foto: Tore Meek / NTB
annonse
annonse

Vindkraft skal gi oss grønn energi, men for enkelte har det bare gitt brunt drikkevann.

– Kort tid etter at de startet utbyggingen, ble elva helt grå, sier den pensjonerte jordbærbonden, Jan Ryeng til Klassekampen.

Gården på Kvaløya i Troms har alltid hatt god tilgang på vann, men nå får de levert drikkevann i kanner på døren. Han sier at de har blitt lovet av utbygger et vannanlegg. Men tre år er gått.

annonse

Les også: Redaktør i Vårt Land: – Jeg blir glad når jeg ser vindmøller på knauser og åser

På fjellet står det 67 vindmøller, de er 85 meter høye med et vingespenn på 130 meter. For å sette opp disse måtte de sprenge ut 600.000 kubikkmeter fjell, eller en million tonn stein.

Bak utbyggingen står Tromsø Vind, som er eiet av det tyske investeringsfirmaet Prime Capital.

annonse

Les også: Vindmøller: Heikki Holmås sitter på begge sider av bordet

Resultatet av anleggsarbeidet er at støv, jord, grus og metaller har kommet i drikkevannet. Av og til kommer det sølevann ut av kranen.

– Situasjonen varierer. Noen ganger ser det greit ut, men vi har ikke turt å drikke det som kommer fra krana på lenge, sier Ryeng, og legger til:

– Utbyggerne har vist en arroganse uten like. De vil ikke ta ansvar for konsekvensene av utbyggingen.

Prime Capital forteller at de har møtt hindre, slik som kommunal reguleringsplan, samiske kulturminner som kunne bli berørt, det måtte legges sjøledning, og så videre.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon