Foto: REUTERS/Kacper Pempel
annonse
annonse

Myndighetene i Warszawa går til kamp mot sosiale medier og deres enorme makt over offentlig debatt.

Polens justisminister Zbigniew Ziobro har annonsert et utkast til en ny lov som skal verne om ytringsfriheten på nett fra sensur i regi av techgiganter som Facebook og Twitter, ifølge polske medier.

Den planlagte loven vil gi brukere av sosiale medier rett til å anke utestengelser og fjerning av innhold på sosiale plattformer. Sakene vil håndtert av en ny domstol for beskyttelse av ytringsfriheten.

annonse

Les også: Trump-administrasjonen med tiltak mot sensurering av konservative stemmer på sosiale medier

Store bøter

Dersom denne domstolen vurderer at techgigantene har fjernet kontoer eller innhold som er lovlig i henhold til polsk lov, så må disse kontoene åpnes og innholdet republiseres, ellers vil plattformene involvert bli bøtelagt med inntil 1,8 millioner euro per sak.

annonse

– Vi vil balansere friheten i offentlig debatt, sier Ziobro om saken.

– Vi vil regulere forholdet mellom brukere av sosiale medier og eierne. Det handler primært om sensur når det uttrykkes meninger som overensstemmer med polsk lov, sier statsråd Sebastian Kaleta.

Et spark til venstresiden

Polens regjering er bekymret for det de ser som venstresidens intoleranse for ulike meninger. Den planlagte loven er en respons på dette.

– Venstresiden prøver å definere enhver fundamental kritikk av sine meninger eller ideologi som hatprat, og forventer deretter at slikt innhold blir sensurert eller til og med straffet. Venstresiden prøver konsistent å implementere antidemokratiske aspirasjoner.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon