Valgmedarbeidere registrerer, sorterer og kontrollerer signaturer på forhåndsstemmer. Foto: Curtis Compton/Atlanta Journal-Constitution via AP / NTB
annonse
annonse

Demokraten Raphael Warnock har vunnet det ene senatsetet i Georgia, mens Jon Ossoff leder knapt i det andre når 98 prosent av stemmene er talt opp.

NTB melder at en rekke amerikanske medier har utpekt Warnock til seierherre over senator Kelly Loeffler med 50,6 prosent mot 49,4 prosent når det gjenstår å telle opp rundt 2 prosent av stemmene.

I det andre valget har demokraten Jon Ossoff begynt å dra ifra senator David Perdue og leder med 50,19 prosent mot 49,81 prosent.

annonse

Dette viste oversikten fra New York Times ved 11.00-tiden norsk tid.

Avgjørende for Biden

Å vinne i begge senatsetene i Georgia er avgjørende for president Joe Bidens muligheter for å gjennomføre sin politikk. Alle lover og budsjetter må godkjennes av både Senatet og Representantens hus, og demokratene har allerede flertall i sistenevnte.

Dersom demokratene vinner begge setene, får de 50 av de 100 mandatene og dermed knappest mulig margin, siden påtroppende visepresident Kamala Harris da får den avgjørende dobbeltstemmen som gir flertall ved stemmelikhet.

annonse

Det betyr blant annet at Republikanernes mektige flertallsleder Mitch McConnell trolig må overlate plassen til Demokratenes Chuck Schumer, og det er flertallslederen som bestemmer hvilke saker som skal behandles i kammeret.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon