Fotomontasje: Berit Roald / NTB/ Jon Olav Nesvold / NTB
annonse
annonse

Milliardkonsernene Amedia, Polaris og Schibsted holder sin klamme hånd over 71 prosent av det norske avisopplaget.

– Kan true mediemangfoldet, advarer redaktøren i Vest-Telemark blad, i Klassekampen.

På slutten av året kjøpte Amedia Asker og Bærums Budstikke for 130 millioner kroner. Denne overtagelsen er den siste i en lang rekke.

annonse

Les også: Bør Resett heller få NRKs milliardkutt?

Medietilsynet offentliggjorde en rapport som viser at de tre dominerende mediekonsernene har strammet grepet om lokalavismarkedet ytterligere et hakk. For ti år siden kontrollerte konsernene kun 60 prosent.

I 1999 ble Medieeierskapsloven innført, den skulle regulere eierkonsentrasjonen. De ville unngå å svekke mediemangfoldet. Den satte et øvre tak at en konsern ikke kunne eie mer enn 33,3 prosent av mediemarkedet. Den loven ble opphevet av Solberg-regjeringen i 2016. Men vi har likevel lover om markedsdominans i konkurranseloven.

annonse

Les også: Høyre vil droppe pressestøtte til riksdekkende aviser: – Krigserklæring mot mediemangfoldet, sier SV

Konkurransetilsynet følger utviklingen, og de tre store har rapporteringsplikt. Avdelingsdirektør Gjermund Nese sier det har enda ikke funnet noen grunn til å gripe inn. De fant det ikke problematisk at Amedia kjøpte Asker og Bærums Budstikke.

– Dersom Schibsted hadde kjøpt denne avisa kunne det blitt litt mer problematisk, fordi Schibsted allerede står så sterkt i Oslo-regionen med Aftenposten, sier Nese.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon