- Resett - https://resett.no -

Mediemangfold, sier politikere, og deler ut penger: – 71 prosent av avisene eies av tre konserner

Milliardkonsernene Amedia, Polaris og Schibsted holder sin klamme hånd over 71 prosent av det norske avisopplaget.

– Kan true mediemangfoldet, advarer redaktøren i Vest-Telemark blad, i Klassekampen [1].

På slutten av året kjøpte Amedia Asker og Bærums Budstikke for 130 millioner kroner. Denne overtagelsen er den siste i en lang rekke.

annonse

Les også: Bør Resett heller få NRKs milliardkutt? [2]

Medietilsynet offentliggjorde en rapport som viser at de tre dominerende mediekonsernene har strammet grepet om lokalavismarkedet ytterligere et hakk. For ti år siden kontrollerte konsernene kun 60 prosent.

I 1999 ble Medieeierskapsloven innført, den skulle regulere eierkonsentrasjonen. De ville unngå å svekke mediemangfoldet. Den satte et øvre tak at en konsern ikke kunne eie mer enn 33,3 prosent av mediemarkedet. Den loven ble opphevet av Solberg-regjeringen i 2016. Men vi har likevel lover om markedsdominans i konkurranseloven.

annonse

Les også: Høyre vil droppe pressestøtte til riksdekkende aviser: – Krigserklæring mot mediemangfoldet, sier SV [3]

Konkurransetilsynet følger utviklingen, og de tre store har rapporteringsplikt. Avdelingsdirektør Gjermund Nese sier det har enda ikke funnet noen grunn til å gripe inn. De fant det ikke problematisk at Amedia kjøpte Asker og Bærums Budstikke.

– Dersom Schibsted hadde kjøpt denne avisa kunne det blitt litt mer problematisk, fordi Schibsted allerede står så sterkt i Oslo-regionen med Aftenposten, sier Nese.

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474